Külföld
Ursula von der Leyen-t választották az Európai Bizottság új elnökének
MTI/M1 Kép: Reuters/Yiannis Kourtoglou
2019. július 3.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke, Charles Michel az Európai Tanács új elnöke, Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Christine Lagarde pedig az Európai Bank elnöke lesz – értesült az MTI. Orbán Viktor az M1-nek azt nyilatkozta: a jövőben is lesznek harcok, de a közép-európaiak kiállnak egymásért.

Kedd délelőtt 11 óra helyett csak késő délután kezdődött el az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója Brüsszelben. Folyamatosan zajlottak ugyanis a tárgyalások szűk körben, mielőtt egy asztalhoz ültek az Európai Tanács tagjai. A V4-ek és köztük Orbán Viktor miniszterelnök is órákon át egyeztettek az uniós és tagállami vezetőkkel.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök érkezésekor nehéz tárgyalást jósolt. Kiemelte: azt akarják, hogy a jelölteket a földrajzi egyensúly figyelembe vétele alapján válasszák meg, de az is fontos, hogy „nyílt szellemű és nyílt szívű politikusok legyenek, hogy Európa változhasson”.

Angela Merkel német kancellár pedig annyit mondott: mindenkinek kompromisszumra kell törekednie, így már kedden megoldás születhet az uniós vezető posztokról.

Délután aztán brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a visegrádi országok Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják az Európai Bizottság következő elnöki tisztségére.

Később pedig az is kiderült, hogy Németország és Franciaország is konszenzusra jutott arról, hogy támogatják a német politikus jelölését. Sőt, információk szerint Olaszország és két meg nem nevezett balti ország is megszavazná Ursula von der Leyent.

Orbán Viktor az M1-nek azt nyilatkozta: a jövőben is lesznek harcok, de a közép-európaiak kiállnak egymásért.

Megalakult az új Európai Parlament

Kedd délelőtt megalakult az új Európai Parlament azzal a 751 képviselővel, akik a május végi EP-választáson mandátumot szereztek, köztük a 21 magyar képviselővel. Az uniós tisztújítás szempontjából az igazán izgalmas téma szerdán kerül szóba, hiszen megválasztják az Európai Parlament új elnökét – közölte az M1 Híradója.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink