Közigazgatás
Évente 2500 rendezvényt tartanak a tűzkárok megelőzéséért
OPH Kép: Illusztráció, OPH
2019. július 11.

Négymillió forint értékű adományban részesült az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Az eszközök a katasztrófavédelmi demonstrációkat szolgálják majd. Tavaly országszerte 2500 olyan nagyobb rendezvényük volt, ahol arra hívták fel a látogatók figyelmét, mit kell tenniük a kármegelőzés érdekében.

Generali: tavaly 6 és fél milliárdot fordítottak tűzkárrendezésre

A tűzvédelmi ismeretek terjesztését segítik azok a felszerelések, amelyeket a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselőjétől vett át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. A kilenc, egyenként tizenöt literes puttonyfecskendőt, a tíz, darabonként hétliteres gyermeknek való háti puttonyfecskendőt, a gázzal működő tűzoltótrénert, a két olajjal üzemelő tűztálcát és a rendezvénysátort a Generali Biztosító Zrt. pénzügyi területért felelős vezérigazgató-helyettese adta át július 9-én a főigazgatóságon.

Horváth Gergely vezérigazgató-helyettes köszöntőjében elmondta, a cég maga is nagy hangsúlyt fektet a kármegelőzésre, és a társadalmi felelősségvállalás jegyében ki is veszi a részét a biztonságtudatosság növeléséből. Az elmúlt években a Generali Biztosító, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány gépjárművekkel és egyéb eszközökkel támogatta a tűzoltóság, illetve az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) munkáját. A Generali tavaly hat és fél milliárd forintot fordított tűzkárrendezésre, és szakértői több mint 1800 tűzeset vizsgálatában vettek rész.

Kiemelt feladatuknak tekintik a társadalmi felelősségvállalást. A kármegelőzés – azon túl, hogy az egészséges életmódot és a közlekedésbiztonságot is támogatják – olyan ügy számukra, amely mellé mindig odaállnak. „Az elmúlt években megtapasztaltuk, hogy egyre szélesebb tömegekhez jut el az ezt szolgáló oktatás” – emelte ki.

Országos Tűzmegelőzési Bizottság: jelenleg az aratási tüzek megelőzése a legfontosabb feladat

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezetője, Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az OTB 2012-es megalakulására emlékeztetett. Azóta a területi tűzmegelőzési bizottságokkal közösen, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányításával működnek. A civil szervezetekkel és a társszervekkel is együtt tevékenykedve igyekszenek a társadalom minél szélesebb körében érvényre juttatni a tűzmegelőzés fontosságát. Ennek keretében tavaly – mint minden évben – 2500 olyan nagyobb rendezvényük volt, „ahová kollégáink kitelepültek sátrakkal, és szóróanyagokkal, bemutatókkal hívták fel az oda látogatók figyelmét, mit is kell tenniük a biztonság érdekében”.

Szólt arról is, hogy minden szezonnak megvan a maga aktuális témája. Most éppen a szabadtéri tüzek ideje van, aztán majd jön a fűtési szezon, amikor a szén-monoxid-mérgezésekkel foglalkoznak, a karácsonyi időszakban pedig a lakástüzek megelőzésével.

Munkájukhoz már az induláskor csatlakozott a Generali Biztosító, „2016-tól nagyon hatékonyan-aktívan működünk együtt”. Egyrészt gépjárművek beszerzését támogatták összesen 150 millió forinttal. Ezek a parancsnoki irányító munkát segítik, a rajtuk elhelyezett szakfelszerelések a még hatékonyabb tűzvizsgálatot szolgálják.

A Generáli alapítványa pedig 2016 óta összesen 11 milliót adományozott az OTB-nek. Ennek része a mostani 4 millió is, amelyből olyan eszközöket vásároltak, amelyekkel a tűzoltó készülékek használatát tanítják meg a programjaikra érkezőknek. „A tálcatűz-szimulátorok, oltóeszközök segítségével az érdeklődők maguk is kipróbálhatják a tűz megfékezését. Mint például most a nyár folyamán a zánkai Erzsébet-táborokban is.

A köszöntőket követően a vezérigazgató-helyettes átadta a felszereléseket Erdélyi Krisztián tű. dandártábornoknak, az országos katasztrófavédelmi főigazgató helyettesének. Utána a tájékoztató résztvevői a BM OKF udvarán működés közben is megtekinthették a felszereléseket. A bemutató hőse egy négy és fél éves kisfiú, Juhász Márton „önkéntes tűzoltó” volt, aki védőruhában, apai felügyelettel oltotta el a tálcatüzeket. Nemcsak édesapja, hanem apai nagyapja is tűzoltó – büszkélkedett a dandártábornok.

A demonstráció megtekintése után az OPH azt kérdezte Bérczi László dandártábornoktól, mi adja most számukra a legtöbb munkát.

„Minden szezonnak megvannak a saját kihívásai, most, az aratás kellős közepén a mezőgazdasági szabadtéri tüzek megelőzése az egyik legfontosabb feladatunk. Ezzel összefüggésben tíz nagyobb eseményünk volt, 38 hektárnyi lábon álló gabona égett le. Minden törekvésünk, hogy a hasonló eseteket megelőzzük. Ennek érdekében tartottunk egy konferenciát is, ahol a hibapontokra hívtuk fel a gazdák figyelmét. Folyamatos a kampányunk a katasztrófavédelmi kirendeltségeken is. Ezek keretében tűzvédelmi szempontból átvizsgáljuk az aratásban résztvevő gépeket – legyen az kombájn, traktor vagy bármilyen bálázó berendezés –, és javaslatokat adunk a nagyobb biztonság megteremtése érdekében.”

Szóba kerültek a Szabolcs-Szatmár megyei viharkárok is, amelyben „legalább 2600 épület rongálódott meg”. Az ország minden területéről önkénteseket és hivatásosokat csoportosítottak át, hogy minél gyorsabban föl tudják számolni a hatalmas kártételt. A nagyságrend érzékeltetésére beszédes adatokkal is szolgált: Tolna és Vas megyék egész éves riasztási számát hozta a szabolcsi vihar 15 perce, „amit aztán három nap alatt kellett felszámolnunk”.

Megtudtuk azt is, hogy már készülnek a szeptemberi „biztonság hetére” is, amelynek keretében a mentőkkel, a rendőrök és a biztosítókkal közösen – az ország egész területén – a biztonsági kockázatokra hívják fel az iskolások figyelmét.

A Generali Biztosító Zrt. pénzügyi területért felelős vezérigazgató-helyettesétől azt kérdeztük, milyen helyet foglal el támogatáspolitikájukban a katasztrófavédelem.

„Egészen előkelő helyet foglal el, hiszen elsődleges célunk a kármegelőzés, és a katasztrófavédelemmel együttműködésben ez közvetlenül valósulhat meg. A most átadott adománnyal a gyerekek „kármegelőzés-tudatos” viselkedését és fejlődését támogathatjuk. Azt gondoljuk, nincs az a fiatal kor, ahol ne lehetne elkezdeni ezt a fajta munkát. Ugyanakkor 12 autóval 12 megyében már szerepet vállalunk a kárfelszámolásban is” – tette hozzá.

A kérdésre, hogy milyen személyes tapasztalatokat szerzett az együttműködésük során, elmondta: „lenyűgöző az a bátorság, az a férfiasság, amit a tűzoltók tanúsítanak, amikor a legszélsőségesebb helyzetekben, adott esetben a saját életüket is veszélyeztetve segítenek másokon. Ez számomra olyan példa értékű és lenyűgöző, hogy személyesen is úgy érzem, e mögé be kell állni”.

-