Közigazgatás
Könnyebb lesz a tanévkezdés Ferencvárosban
OPH Kép: Wikimedia Commons
2019. augusztus 3.

Ferencvárosban duplájára emelik az iskolakezdési támogatást, az eddig csak nagycsaládosoknak járó, gyerekenkénti 12 ezer forintos iskolakezdési támogatást pedig kiterjesztették a kétgyermekes családokra is. Emellett az önkormányzat célja az is, hogy azok a családok se szenvedjenek hátrányt, ahol egy gyermek van - tájékoztatott a Rádió Orienten Bácskai János polgármester és Kállay Gáborné alpolgármester.

A kerület gondos gazdálkodása tette lehetővé az iskolakezdési támogatás kitágítását - jelentette ki Bácskai János, aki elmondta: amióta az önkormányzati törvény változott, vannak kötelező feladatok, amiket mindenképpen végre kell hajtani. Emellett vannak az önként vállalt feladatok, ha marad rá pénz.

Ferencvárosban pedig maradt pénz önként vállalt feladatokra,

így ki tudták terjeszteni a támogatásokat, remélhetőleg állandó jelleggel - állapította meg a városrész vezetője, és hozzátette: bővült a jogosultak, támogatottak, kedvezményezettek köre, mindez korosztály, egy főre jutó jövedelem és a beérkezett igények alapján történt meg.

Az elmúlt 20 évben sok fiatal költözött a ferencvárosi rehabilitációs területre, akik azóta családot is alapítottak - mutatott rá a polgármester.

Az idei évben már gyermekenként 12000 forintot kapnak iskolakezdéskor a több gyermekes családok.

Az iskolakezdési támogatás azonban nem csak ebből az összegből áll - ismertette Kállay Gáborné alpolgármester. Tavaly ez csak a 3 vagy többgyermekes családoknak volt adható, illetve azon családoknak, amelyben tartósan beteg gyermeket nevelnek. Idén már a kétgyermekes családok is jogosultak, így ők 24,000 forint támogatásra számíthatnak.

Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat ezzel együtt komplex támogatási rendszert épített ki a tanévkezdés megkönnyítésére. Ennek egyik része a tankönyvtámogatás. Ez a kormány döntésének megfelelően felmenő rendszerben ingyenes már a 9. osztályig. Ferencváros önkormányzata a 10., 11., 12. osztályos tanulóknak biztosítja ezt. Ezen kívül egy taneszközcsomagot is kapnak a ferencvárosi diákok és támogatják a nyelvtanfolyamok díját is: sikeres nyelvvizsga esetén 50,000 forintos támogatás jár a tanfolyam árához. A jogosítvány megszerzéséhez is hozzájárulnak, illetve a Deák Alapítványon keresztül zenei ösztöndíjat, sportösztöndíjat, tanulmányi ösztöndíjat is biztosítanak a gyerekek számára. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak utazási támogatást kaphatnak. Új támogatás a Ferencvárosi Internet Támogatás (FIT); ez a 14 és 24 év közötti fiataloknak jelent havi 2,000 forintos támogatást - sorolta Kállay Gáborné.

A polgármester kitért arra is, hogy

az önkormányzat folyamatosan konzultál a családokkal, civil szervezetekkel,

hogy az igényeket felmérjék. Az internettámogatás egy ilyen igény volt, akárcsak az ingyenes wifi a köztereken.

A szépkorúak ötleteiből tevődik össze az évente több mint 1000 ingyenes program közel fele. Ennek köszönhetően szép számmal vesznek részt ezeken a programokon az idősek. Kedveltek a nyelvtanfolyamok, a jóga és a vízi torna is - emelt ki példákat a polgármester. Ferencváros megnyerte az Időskori jó gyakorlatok pályázatot is, ezek erősítik a generációk közötti kapcsolatot. Az egyszeri 6,000 forintos támogatás pedig egyfajta elismerés. A kerületben mintegy 10 ezer 65 év feletti személy él, 2012 óta 2 százalékkal ugyan csökkent az idősek aránya Ferencvárosban, de nem az idősek száma csökkent, hanem a fiataloké nőtt - közölte Bácskai János.

Ezen kívül még számos támogatási forma létezik, illetve bővül azoknak a köre, akik ezekhez hozzáférhetnek

- tette hozzá. A bővülő családokat korábban lakáscserével igyekeztek támogatni, aminek köszönhetően 54 családot sikerült nagyobb és jobb lakásba költöztetni. A nagycsaládosokkal külön szerződése van az önkormányzatnak NOE Ludotéka révén.

Az önkormányzat célja az is, hogy azok a családok se szenvedjenek hátrányt, ahol egy gyermek van

- szögezte le Bácskai János. Ezen felül a kincsesbányai és a balatonlellei táborok is kapnak támogatást. Balatonlellén 11 turnusban 168 gyermek üdülhet, Kincsesbányán egész évben erdei tábor biztosított, ami teljes egészében ingyenes a családoknak. A születési, életkezdési támogatás Ferencvárosban egyszeri 40,000 forintos segítség. Van egy étkeztetési támogatás is, aminek évek óta nem emelkedett az ára a szülők felé. Az újonnan bevezetett támogatások összértéke 130 millió forint. A bruttó 20 milliárd forintos költségvetésből 2,5 milliárd a megtakarítás, amit támogatásokra, szabad programokra fordítanak - ismertették a városvezetők.

Téma: Megduplázódó szociális támogatások; JÓeSTI MOZI a József Attila lakótelepen
Vendégek: Bácskai János polgármester, Kállay Gáborné alpolgármester és Dudás Viktor filmszakértő
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
01:51 Bácskai János: iskolakezdési segítség a családoknak
05:23 Kállay Gáborné: komlex támogatási rendszerrel segít a kerület
08:45 Internet hozzáférés támogatása a diákok részére
15:59 Szépkorúak támogatása az
31:50 Dudás Viktor: JÓeSTI MOZI a József Attila lakótelepen
Most adásban
Téma: Helyzetkép a megújuló köznevelési rendszerről - a Köznevelésért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma - összefoglaló 1. rész – Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, EMMI; Hajnal Gabriella elnök, Klebelsberg Központ; Dr. Gloviczki Zoltán elnök, Oktatási Hivatal
Ezt követő adásaink