Gazdaság
Az e-cigaretta megmentheti a dohányipart?
OPH Kép: BAT
2019. augusztus 6.

Egyre több kihívással találja szemben magát a világ dohányipara az elmúlt 25 évben – állapította meg a BAT (British American Tobacco) Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezető igazgatója. Az egyre erősödő korlátozások miatt a hagyományos dohányáruk mellett a vállalatok mind nagyobb szerepet szánnak az elektromos cigaretták forgalmazásának - emelte ki Orosz Zoltán a vállalat keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Nem szeretnénk új embereket rászoktatni a dohányzásra, hanem a dohányosok meglévő piacából szeretnénk nagyobb szeletet kihasítani – jelentette ki Orosz Zoltán, aki elmondta, hogy a dohányforgalmazással kapcsolatos korlátozások 1995-ben kezdődtek, azóta a világ számos országában – köztük hazánkban is – folyamatosan csökkenek reklámfelületeik, emelkednek fizetési kötelezettségeik, miközben a nemdohányzók védelmében egyre több ország szűkíti a dohányzási lehetőségeket.

A dohányipari vállalatoknak a szűkülő piacokért folyó versenyét tovább nehezíti a világszerte terjedő egységes csomagolási kritérium. E tekintetben az első ország Ausztrália volt 2012-ben, és azóta egyre több ország vezeti be a korlátozást, Magyarországon az egységes megjelenés 2022-től várható - tette hozzá.

Az ügyvezető elmondta, hogy Magyarországon a kormányzati törekvések eredményeképpen a hagyományos dohánytermékek forgalma csökken. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. májusi adataira hivatkozott, melyek szerint az utóbbi egy évben 3,6 százalékkal esett vissza a hazai dohányfogyasztás. Míg a kész cigaretta eladása valamelyest bővült, addig a vágott dohány – melyből a fogyasztó maga készíti el a cigarettát – eladása nagyobb mértékben csökkent.

A dohányipari cégeknek a fenntarthatóság lehetőségét kell megmutatniuk a részvényeseknek

– mondta, hozzátéve: a térvesztés ellen jelentenek kitörési pontot az új technológiák, hiszen a dohányipar jövőjét az ártalomcsökkenés, a káros hatások mértékének visszaszorítása határozhatja meg. Ezért a hagyományos dohányáruk mellett

egyre nagyobb szerepet szánnak az elektromos cigaretták forgalmazásának.

Becslések szerint hazánkban ma hagyományos dohányt mintegy 2,4 millióan szívnak és körülbelül 200 ezren használnak rendszeresen e-cigarettát, de számuk folyamatosan bővül. Ezt támasztja alá az is, hogy Magyarországon az elmúlt évben közel 50 százalékkal nőt az utántöltő folyadékok vásárlásának száma. Ez a szám természetesen nincs arányban a fogyasztók számával - hívta fel a figyelmet a szakember - mivel a területet jelentős mértékben uralja a feketekereskedelem. Becslések szerint a 200 ezer fogyasztó mintegy 9 millió utántöltő flakont használ el egy évben, eközben a hazai trafikok adatai alapján a legálisan vásárolt üvegcsék száma nem éri el a 2 millió darabot - ismertette.

Orosz Zoltán hangsúlyozta, hogy az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatását jelenleg még nehéz felmérni, de az kijelenthető, hogy

kevésbé káros, mint a hagyományos termékek.

Ezt mutatják azok az óvatos megnyilatkozások is, melyeket a WHO (World Health Organization) vagy az élelmiszer- és gyógyszervizsgálatokért felelős amerikai FDA (Food and Drug Administration) tesznek. Ezek a szervezetek jelenleg jóval kevésbé tartják veszélyesnek az e-cigarettákat, mint hagyományos társaikat.


A szakember felhívta a figyelmet, hogy a hazai használatban lévő elektromos cigaretták mintegy 90 százaléka illegális úton kerül forgalomba és ez évente csaknem 6,5 milliárd forint bevételkiesést okoz az államnak. Ennek kapcsán kitért a biztonság kérdésére is:

a nem ellenőrzött forrásból vásárolt termékek számtalan veszélyt hordozhatnak,

a folyadék összetételétől az akkumulátor minőségéig. Kiemelte, hogy legújabb termékeik már zárt rendszerűek, a bennük lévő töltőfolyadékok alapos kutatásokon mentek át, így garantáltan megbízható összetételűek. Készülékeik pedig teljesen biztonságos akkumulátorral kerülnek forgalomba.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy tavaly az anyacég teljes árbevételének 5 százaléka származott az elektromos cigaretták forgalmazásából, Magyarországon ez az arány jelenleg 1 százalék körül mozog.

A mentolos cigaretták 2020-ban történő betiltása az elektromos cigaretták bővülését hozhatja

– vélekedett.

Az OrientPress arra vonatkozó kérdésére, hogy az e-cigaretta terjedésével együtt járó hulladéknövekedés kezelésére milyen lépések várhatóak, rámutatott: az erre vonatkozó szabályozással még az Európai Unió is adós.

Az elhasználódott akkumulátorok és a nikotinos folyadékok flakonjainak megfelelő kezelése

érdekében vállalatuk uniós szinten is együttműködik a döntéshozókkal - emelte ki, ugyanakkor rámutatott: e téren a dohányipari vállalatok mellett a fogyasztóknak is nagy a felelőssége.

Az OrientPressnek a Magyarországon termesztett dohány felvásárlásának lehetőségeire vonatkozó kérdésére Orosz Zoltán elmondta, hogy a hazai dohánytermesztés volumene ma már nem éri el azt a szintet, hogy megérje bevonni globális termelésükbe, ezért néhány éve már nem használnak fel magyar dohányt. Megjegyezte, hogy a belföldi dohánytermesztés termőterülete és szakmaisága erősen visszaesett a rendszerváltás óta.

Elhangzott: a A BAT 1992-ben vásárolta meg a 110 éves múltra visszatekintő Pécsi Dohánygyárat, és célja azóta is a gyár folyamatos bővítése és fejlesztése: ez idáig több mint 40 milliárd forint összértékű befektetéseket valósított meg. A vállalat több mint 800 foglalkoztatottjával Pécs egyik legjelentősebb munkaadója. A két pécsi gyáregység több mint 30 piacot lát el világszerte. A cég árbevétele 2018-ban 138,6 milliárd Ft volt. Magyarországon 7 hagyományos dohánytermék-márkát forgalmaznak, valamint egy elektronikus cigaretta-márkát. A cég világszerte 200 országban van jelen, ahol több mint 55 000 munkavállalót foglalkoztat, és több mint 200 márkát forgalmaz. A világ több pontján működtet kutatóközpontot. Árbevétele 2018-ban 24,5 milliárd angol font volt.-