Külföld
Amerika-szakértő: már késő a fegyvervásárlás előtti ellenőrzést szigorítani
MTI Kép: Reuters/David W Cerny
2019. augusztus 8.

Kései lépés a fegyvervásárlás előtti kötelező háttérellenőrzés – nem részletezett – szigorítása, amelyet Donald Trump amerikai elnök a hétvégi ohiói és el-pasói lövöldözések nyomán helyezett kilátásba – mondta Frank Tibor Amerika-szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: Amerikában már egész arzenálok vannak magánkézben és utólag már nem lehet vizsgálni a fegyvertartók mentális egészségét.

Az amerikai fegyvergyártok és fegyverkereskedők egyesületének ötmillió tagja van, világszerte pedig egymilliárd fegyvert birtokolnak magánemberek. Az elmúlt évek elkövetőinek hátterét nézve elmondható, hogy nagy részük nem akadt volna fel az ellenőrzésen, így a kiszűrés lehetősége minimálisnak tekinthető – jelentette ki.

Hangsúlyozta: csupán szépségflastrom az amerikai elnök által szorgalmazott szigorítás.

Vasárnapra virradóra az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban, kilenc embert ölt meg, és 26 embert megsebesített. Az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban pedig szombat délelőtt történt fegyveres támadás, amelyben 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült.

Kapcsolódó cikkek
Két amerikai városban is lövöldözés volt a hétvégén

Húsz embert ölt meg a 21 éves áruházi lövöldöző Texasban, Daytonban egy 24 éves férfi kilenc embert lőtt agyon, Chicagóban is lövöldözések voltak.

Amerikai lövöldözések: „az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek”

„Az erőszaknak véget kell vetni” – hangsúlyozta Trump, majd bejelentette, hogy hétfőn részletes nyilatkozatot tesz az ügyben.

Most adásban
Téma: Kőbánya tűzoltója – Marksteinné Molnár Julianna kuratóriumi elnök, Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány
Ezt követő adásaink