Kultúra
A fiatalokat is meg kell nyerni Kárpátalja ügyének
OPH Kép: OPH
2019. augusztus 10.

Rajzversennyel és családi programokkal szeretné megszólítani a fiatalabb generációkat a Kárpátaljai Szövetség ügyvédje. Ígyártó Gyöngyi, a szervezet korábbi elnökségi tagja a Rádió Orienten beszélt arról is, hogy miért jelent sokat egy magyar nyelvű mesekönyv a határon túli, olvasni még nem tudó gyermekeknek.

Tavaly decemberben egy mesekönyvgyűjtő akciót szervezett a kárpátaljai születésű ügyvéd, aki elmondta, hogy a nehézségek ellenére sikerült több kárpátaljai óvodába és iskolába is eljuttatniuk magyar nyelvű kiadványokat. Mint kiemelte:

Ukrajnában nagyon nagy szükség van ezekre a könyvekre.

Kint a keresetek olyan alacsonyak, hogy sokaknak nincs is lehetőségük megvásárolni az ottani mércével drágának számító színes, modern kiadványokat. Emellett az ominózus nyelvtörvény miatt úgy tűnik, hogy még nagyobb szükség lesz kint a magyar könyvekre – tette hozzá Igyártó Gyöngyi, aki rámutatott: talán sokan azt gondolják, hogy az olvasni még nem tudó gyerekeknek nincs is szüksége magyar nyelvű könyvekre, de ez tévedés.

A kicsiknek a szüleik olvassák fel a meséket, saját anyanyelvükön és ez nagyon sokat jelent.

Ezért hirdette meg ezt a lehetőséget. És bár csak a saját közösségi oldalára tette fel a felhívást, mégis az országban több pontján elindult a gyűjtés, és sok szép használt és új könyvet tudott eljuttatni az intézményekhez, ahol nagyon örültek nekik.


A Rádió Orient vendége beszélt arról is, hogy fiatal ügyvédjelöltként, egy évtizeddel ezelőtt került kapcsolatba a Kárpátalja Szövetséggel, mely szervezet rövidesen elnöksége soraiba is beválasztotta. Ígyártó Gyöngyi elmondta: gyermekei születése miatt ugyan kénytelen volt visszavonulni, de most ismét be kíván kapcsolódni a Szövetség munkájába. „Gyermekeim már akkorák, hogy ismét több időt tudnék fordítani erre a tevékenységre.”

Mint fogalmazott,

a Kárpátalja Szövetség előtt álló legnagyobb kihívás jelenleg a fiatalítás.

Szükség lenne a fiatalabb korosztályok munkájára, bevonzására. Úgy gondolom, hogy a gyermekeken keresztül lehet leginkább megszólítani a szülőket, ezért olyan programokon gondolkodunk, amelyek erre alkalmasok – mondta. Ilyen a jelenleg is futó Kárpátaljai Esték a Városligetben című rendezvénysorozat, de az ősz folyamán rajzpályázatot is szeretnének hirdetni kárpátaljai tematikával. "Ha sikeres lesz a kezdeményezés, akkor hagyományt fogunk belőle teremteni."-