Belföld
Potápi: 2020-ban még több feladat hárul a nemzetpolitikára
OPH Kép: OPH
2019. augusztus 21.

Jövőre, a nemzeti összetartozás évében az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában is nagyon sok rendezvény lesz, ami többlet feladatot jelent majd a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasainak is - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az ösztöndíjasok oktatási hetének megnyitóján.

Mondhatjuk, hogy ez a két program a nemzetpolitika zászlóshajója, hiszen mindkettő nagyon jól megjeleníti a magyar nemzetpolitikát – jelentette ki Potápi Árpád János, aki hozzátette: méltán lehetünk büszkék ezekre a világviszonylatban is egyedülálló programokra.

Az államtitkár emlékeztetett egy 2016-ban készült tanulmányukra, melyben 40 ország diaszpórapolitikáját hasonlították össze. Mint fogalmazott: a vizsgálata alapján elmondható, hogy bár némely országban vannak hasonló programok, de

ilyen jól átgondolt, átfogó nemzetpolitika csak egy-két országban létezik.

OPH

Az államtitkár emlékeztetett: a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban indult 47 ösztöndíjassal, ehhez jött a Petőfi Sándor-program 50 ösztöndíjassal 2015-ben. A két kezdeményezésnek együtt évente 225 ösztöndíjasa van. Ez óriási előrelépés – jelentette ki, hozzátéve: az elmúlt öt évben ezres nagyságrendben vettek részt ebben a munkában ösztöndíjasok. Rámutatott: nemcsak a fogadó szervezetek, de az ösztöndíjasok is nagyon sokat kaptak ezektől a közösségektől.

Aki részt vesz egy ilyen programon, az egy olyan jelentős szemléletváltáson esik keresztül, ami az egész életére kihatással lesz.

Megjegyezte: ha a nemzetpolitikában munkatársakra van szükségük, akkor is az ösztöndíjasokhoz fordulnak először. Potápi Árpád János felhívta a figyelmet, hogy

a következő esztendő a nemzeti összetartozás éve lesz, ezért a Kárpát-medencében és a diaszpórában is nagyon sok rendezvényre lehet számítani.

Arra kérte az ösztöndíjasokat, hogy készüljenek fel, mert ez várhatóan többlet terhet jelent majd számukra is.

Most adásban
Téma: Szent István keresztény hagyatéka - a Szent Korona vármegyéi vándorkiállítás, 2020.06.25., Esztergom – Ötvös Sándor kormanyfőtanácsos; Kocsis Fülöp érsek-metropolita, görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, a rendezvénysorozat fővédnöke; Benza György elnök, Kárpátaljai Szövetség; Prokopp Mária művészettörténész; Kovach Anton festőművész
Ezt követő adásaink