Kultúra
Potápi: idén már százezer diák utazhat ingyen a külhonba
OPH Kép: pixabay.com
2019. augusztus 22.

Rekordszámú diák, több mint százezer gyerek utazhat a következő tanévben a határtalanul programban a külhoni magyar területekre – mondta Potápi Árpád János budapesti sajtótájékoztatóján, csütörtökön. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a program 100 százalékban finanszírozza az utazást.

.

A Határtalanul programról 2010-ben döntöttek, az első buszok pedig 2011. júniusában indultak útnak – emlékeztetett Potápi Árpád János, aki kiemelte: a program célja, hogy erősítse a magyar-magyar kapcsolatokat, és hogy magyar iskolás gyermek ne hagyja el úgy az iskolarendszert, hogy valamely határon túli magyar területen ne járt volna.

Fontos célnak nevezte tovább, hogy a gyerekek megismerjék a száz évvel ezelőtti ország területét, és azokat a régiókat, ahol a magyarság ma is él és képet szerezzenek a jelenlegi állapotokról.

De a legfontosabb, hogy kapcsolatokat létesítsenek, barátságokat kössenek elsősorban a saját korosztályukkal, és hogy később a családjukkal is visszalátogassanak ezekre a területekre.

Elmondta: 2010 óta 300 ezer diák vett részt a programban. Az idei pályázati felhívásról szólva elmondta, hogy április 30-ig lehetett jelentkezni, közel ötmilliárd forint pályázati pénzt különítettek el erre a célra. Három kategóriában hirdették meg a lehetőséget: a hetedikesek és a középiskolák számára hagyományos tanulmányi kirándulásként, továbbá középiskolák együttműködése céljából is. Potápi beszámolt arról is, hogy idén tájékoztató körutat is szerveztek, több mint 30 helyen az országban.

kormany.hu

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a határtalanul programot 2018 novembere óta ismét a nemzetpolitikai államtitkárság felügyeli.

Ez az egyik legjelentősebb nemzetpolitikai program a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program mellett.

Erdélyi Rudolf, a nemzetpolitikai államtitkárság alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt vezérigazgatója hozzátette: a határon túli területek közt is szeretnék erősíteni a kapcsolatot, nemcsak Magyarország és a határon túli magyarság között. A cél tehát az, hogy a magyar diákok magyarlakta területekre menjenek.

Idén 2200-nál is több pályázat érkezett be hatmilliárd forintnyi igényre. Emiatt a kormány 590 millió forinttal kiegészítette a támogatás összegét és így lehetővé vált, hogy

rekordszámú diák, több mint százezer gyerek utazhat a következő tanévben.


A vezérigazgató felhívta a figyelmet, hogy idén

egyszerűsítették a pályázati kiírást is és a felhasznált támogatások elszámolhatóságát is.

Változás az is, hogy egy magyarországi éjszakát is el lehet számolni a programon belül.És a buszozás mellett a hajókirándulás is elszámolható utazásként.

Kérdésre válaszolva nyomatékosították:

a program 100 százalékban finanszírozza az utazást,

amennyiben azok reálisak. Ugyanakkor egy osztályközösség kiegészítheti a támogatást, ha úgy döntenek.

Következő adásunk
Téma: COVID-19 tapasztalatok adatvédelmi szemmel – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink