Külföld
Gulyás Gergely: a japán kormány részéről komoly figyelem övezi az európai politikát
Miniszterelnökség Kép: Reuters/Naoki Nishimura/AFLO SPORT
2019. augusztus 28.

A Nemzetközi Judo Szövetség meghívására háromnapos látogatásra Japánba utazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely Japánban találkozott Tarao Micucsika tokiói alkormányzóval, Makino Takaoval, a Földügyi, Infrastrukturális, Közlekedési és Turisztikai Minisztérium miniszterhelyettesével, Eto Szeisiro parlamenti képviselővel, a Japán–magyar Parlamenti Baráti Tagozat elnökével és Marius Vizerrel, a székhelyét az idei évben Lausannéből Budapestre áthelyező Nemzetközi Judo Szövetség elnökével.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert a szövetség vezetőivel együtt ebéden látta vendégül Tomohito hercegnő. Gulyás Gergely kiemelte, hogy idén ünnepeljük a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját, melynek apropóján szeptemberben Kako hercegnő Magyarországra látogat, valamint a tervek szerint még az idén magyar államfői és miniszterelnöki látogatásra is sor kerül Japánban.

A japán–magyar kapcsolatok legfontosabb területe a gazdasági együttműködés, hiszen Japán a legjelentősebb ázsiai beruházó hazánkban, több mint 160 japán cég járul hozzá magyarországi tevékenységével a hazai gazdasági növekedéséhez. Gulyás Gergely elmondta, a japán kormány részéről komoly figyelem övezi az európai politikát. A visegrádi négyek közötti jó együttműködés növeli a Közép-Európai térség jelentőségét és fokozza a japán befektetők érdeklődését a régió iránt.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy Tokió az előkészületek alapján kiváló házigazdája lesz a jövő év nyarán esedékes olimpiai játékoknak, hiszen a létesítmények többsége már most készen áll a versenyekre. A miniszter részt vett és érmeket is átadott a judo világbajnokság hétfő esti döntőin.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink