Külföld
Trump támogatja a brazil elnököt
MTI Kép: Reuters//Carlos Barria
2019. augusztus 28.

Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonaro brazil elnököt kedden egy mikroblogbejegyzésében.

Trump néhány órával azután tette közzé bejegyzését, hogy Jair Bolsonaro visszautasította a G7-es országcsoport által felkínált segítséget. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli, és „keményen dolgozik” az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán.

Donald Trump leszögezte azt is, hogy Bolsonaro „minden tekintetben nagyszerű munkát végez” Brazíliában. Hozzáfűzte: a dél-amerikai elnök és országa az Egyesült Államok „teljes körű és feltételek nélküli” támogatását élvezi.

Az amerikai és a brazil elnök személyes kapcsolatai igen jók, Bolsonaro – akit nem egyszer a brazil Trumpnak is neveznek a médiában – gyakran adott hangot erőteljes Amerika-barát nézeteinek.

Trump Twitter-bejegyzésének közzététele után az első amerikai kommentárok rámutattak: Trump homlokegyenest más álláspontot képvisel a brazil elnök megítélésében, mint például Emmanuel Macron francia államfő. A francia köztársasági elnök ugyanis – a G7-es országcsoport Biarritzban tartott csúcstalálkozóján – élesen bírálta a brazil elnök szerinte nem megfelelő hozzáállását az amazóniai katasztrófához, sőt még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.

Az elmúlt napokban Bolsonaro felelőssége mellett felmerült Evo Morales bolíviai elnöké is. A bolíviai elnököt szintén éles bírálatok érik, mert agrárpolitikája, amely a mezőgazdasági művelés alá vonható újabb területek kialakítását célozza, az erdők felégetésével is jár.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink