Külföld
Pence: Moszkva energiapolitikájával meg akarja osztani a szövetségeseket
MTI Kép: Reuters
2019. szeptember 2.

Az amerikai alelnök szerint Oroszország meg akarja osztani a nyugati szövetségeseket az energiaügyi politikájával. Mike Pence hétfőn Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott közös sajtóértekezletén bírálta emiatt Oroszországot.

Az amerikai alelnök a második háború kitörésének 80. évfordulója alkalmából rendezett vasárnapi nemzetközi megemlékezések kapcsán tartózkodik Varsóban. Donald Trump elnököt helyettesíti, aki a Floridát fenyegető Dorian hurrikán miatt elhalasztotta lengyelországi látogatását.

A hétfői sajtóértekezleten Pence nem zárta ki, hogy Trump még ősszel látogat Varsóba.

Energiabiztonsági témákról beszélve, Pence kijelentette: „Moszkva (...) meg akarja osztani szövetségünket, felhasználva ehhez olaj- és gáztartalékait”. Hozzáfűzte: Donald Trump amerikai elnök és ő maga is hálás azért, hogy Lengyelország „bátran szembeszegül” a balti-tengeri Északi Áramlat–2 gázvezeték megépítésével.

Kérdésre válaszolva kifejtette: Németország „beleegyezik az Oroszországtól való energiafüggőségbe”, nyitott az Északi Áramlat mindkét vonalának projektjére.

Andrzej Duda ezzel kapcsolatban elmondta: az amerikai cseppfolyós gázt is befogadó Swinoujscie lengyel gázkikötő kapacitását a jelenlegi évi 5 milliárd köbméterről 7,5 milliárd köbméterre bővítik, és a Balti-tengeren Lengyelország egy hajóterminált is létesítene.

A védelmi együttműködés kapcsán az amerikai alelnök megerősítette, hogy a júniusi amerikai–lengyel nyilatkozat értelmében Washington bővíti lengyelországi katonai jelenlétét. „Ez világos jelzés, hogy szerepvállalásunk a térség biztonsága érdekében töretlen” – húzta alá.

Duda elmondta: számít rá, hogy még idén aláírják a megnövelt katonai jelenlétről szóló végleges megállapodást.

A lengyel állampolgárok amerikai vízummentességéről Pence úgy nyilatkozott: Lengyelország már elérte az ehhez szükséges készenlétet, és hamarosan csatlakozhat a programhoz.

A lengyel jogállamiság kapcsán feltett újságírói kérdésre válaszolva Pence közölte: sok téma között ez is napirenden volt. „Elmondtam Duda elnöknek, hogy hálásak vagyunk a lengyelországi jogállamiság megerősítéséért tett erőfeszítéseiért” – jelentette ki, hozzáfűzve: az ez ügyben tett újabb lépések „kedveznek az amerikai–lengyel kapcsolatoknak”.

Andrzej Duda beszámolt arról, hogy Pence vasárnap az ukrán elnökkel tárgyalt Varsóban. Pence a találkozóról szólva elmondta: Volodimir Zelenszkijjel Kijev törekvéseinek amerikai támogatásáról beszéltek, és Washington „kiemelt módon” kiáll Ukrajna mellett a területi egység és szuverenitás ügyében. Meg kell azonban bizonyosodni az ukrajnai korrupció helyzetéről, arról, hogy a szóban forgó támogatás valóban az ukrajnai biztonság javítását szolgálja majd – húzta alá. Szorgalmazta, hogy az ukrán szuverenitási törekvések támogatásába az európai országok is kapcsolódjanak be.

Pence hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel is találkozott Varsóban. Aláírták az 5G hálózat biztonságos létesítéséről szóló lengyel–amerikai nyilatkozatot. Lengyelországban ennek kapcsán az utóbbi időben a Huawei kínai óriáscéget is szóba hozták, Morawiecki azonban a múlt héten úgy nyilatkozott: meggyőződése szerint a svéd Ericsson már döntött lengyelországi beruházásáról az 5G terén.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink