Kultúra
Megnyílt az Aranycsapat-kiállítás a Testnevelési Egyetemen
MTI Kép: Wikimedia/Fortepan
2019. szeptember 3.

Hétfőtől szeptember végéig a Testnevelési Egyetem aulájában látható az Arany pillanatok című vándorkiállítás, amely a legendás Aranycsapat tagjainak relikviáit mutatja be.


A megnyitón Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: jóleső, sőt spirituális érzés, hogy alkalom adódik felidézni a magyar sport, a magyar labdarúgás egyik legsikeresebb időszakát. Egyben emlékeztetett, hogy az 1953-as londoni magyar–angol 6-3-as mérkőzésen a magyar válogatott – a britek szerint is – felülmúlhatatlanul játszott.

Tarlós kiemelte, a magyarok a mai napig hősként emlékeznek az Aranycsapat játékosaira, sőt „nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne ismernék legalább Puskás Ferenc nevét, még a gyerekek is”.

A főpolgármester úgy fogalmazott, a futballisták nem egyszerűen sztárok, hanem egyéniségek, példaképek voltak, akik játékukkal iskolát teremtettek. A kiállításról úgy vélekedett, hogy hiteles és átélhető képet ad a játékosok személyes világáról, és a magyarok emlékezetében ma is élő történeteket idéz fel.

Az Arany pillanatok című vándorkiállítás igazi ritkaságokat mutat be, hiszen az egykori kiváló labdarúgók hagyatékának legkülönlegesebb darabjait is tartalmazza.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete a magyar labdarúgás legkeserűbb, legszomorúbb napjának nevezte 1954. július 4-ét, amikor a válogatott Bernben 3-2-re elveszítette a világbajnokság döntőjét Németországgal szemben, de hozzátette: az azóta eltelt 65 évben kiderült, hogy az volt egyben a magyar futball legnagyobb sikerének napja is.

Szöllősi a tárlat helyszínének apropóján emlékeztetett, hogy az Aranycsapat több tagja, illetve annak a labdarúgó-generációnak több képviselője is a Testnevelési Főiskolára járt. A kiállítást szervező Puskás Intézet munkájáról megjegyezte, a bemutatott tárgyak egy részét Spanyolországból hozták haza, pedig már esély sem mutatkozott rá, hogy ez sikerül.

Mocsai Lajos, a házigazda Testnevelési Egyetem rektora kifejtette, nagy öröm számára, hogy az egyetem nyitóhetén veszi kezdetét az Aranycsapatról szóló kiállítás, hiszen a legendás válogatott által képviselt értékek segítségével az egész tanévnek megadhatta az alaphangulatot.

Hozzátette, a tárlat nyilvános, vagyis az egyetem aulájának kapui minden érdeklődő számára nyitva állnak.

Balogh Balázs, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója a gyűjteményről elmondta: „mindig találunk olyan dolgokat, amire nem is gondoltunk.” Hozzátette, a közeljövőben a vajdasági Bácskatopolyán is látható lesz a kiállítás.

Következő adásunk
Téma: COVID-19 tapasztalatok adatvédelmi szemmel – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink