Belföld
Új tornatermet kaptak a ferencvárosi óvodások
OPH Kép: OPH
2019. szeptember 3.

A kormány minden segítséget szeretne megadni a gyermeket nevelő családoknak ‒ emelte ki a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára a Ferencvárosi Napfény Óvoda új tornatermének átadásán, hétfőn. Dukai Miklós az eseményen kitért arra is, hogy fontosnak tartják, hogy a gyermekeket minél korábban ráneveljék az egészséges életmódra.

Nagyon népszerűnek nevezte a Belügyminisztérium „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása" című pályázatát Dukai Miklós, aki elmondta, hogy minden évben több száz önkormányzat jelentkezik erre a lehetőségre. Felidézte, hogy 2017 folyamán 454 önkormányzat jutott 7,4 milliárd forint értékben támogatáshoz, továbbá az év végén 1236 önkormányzat 17,9 milliárd forintot nyert arra, hogy különböző fejlesztéseket megvalósítsanak. Ebből az utakat, hidakat, járdákat, valamint intézményeket újítottak fel, illetve kis értékű sportfejlesztéseket is megvalósítottak – ismertette.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzatok elkötelezettek abban, hogy az infrastrukturális beruházások mellett a közösségeket is fejlesszék. A kormányzat ehhez a törekvésükhöz is minden segítséget meg kíván adni. A kormány emellett a gyermeket nevelő családoknak is szeretne minden segítséget megadni, ezért építenek és újítanak fel országszerte bölcsődéket, óvodákat és iskolákat.

Tudjuk, hogy milyen fontos a szülőknek az, hogy még ők dolgoznak, addig gyerekeiket biztonságos körülmények között tudhassák, szerető közösségben, felkészült nevelőtanárok között

– fogalmazott.

Fotó: OPH

Kiemelte annak fontosságát is, hogy a gyermekeket minél korábban ráneveljék az egészséges életmódra. Ehhez az kell, hogy minél több sportot és olyan foglalkozást biztosíthassanak számukra, ami ezt a célt elősegíti. Ehhez járul hozzá ez a tornaszoba is – rögzítette, majd kitért arra is, hogy a Napfény Óvodában foglalkoznak beszédfogyatékos gyermekekkel is, akik a mozgásfejlesztő lehetőségek segítségével gyorsabban utolérhetik kortársaikat.

Fotó: OPH

A József Attila lakótelepen működő Napfény Óvoda négy csoportjával a kerület legkisebb, és egyben legszebb ovija. Ám valószínű, hogy hamarosan bővíteni kell, hiszen nagyon sok gyermek születik Budapest legzöldebb és legvirágosabb lakótelepén – mondta el Ferencváros polgármestere. Bácskai János hozzátette: már el is kezdték a tervezői munkákat.

Fotó: OPH

Ferencváros nemcsak vonzó, de megtartó erőben is az elsők között van, ezért folyamatosan növekvő gyermeklétszámmal kell kalkulálniuk. Megjegyezte, hogy a tervek szerint további mintegy 5000 lakás fog megépülni a Déli Városkapu szélén a következő öt- tíz évben és ez is indokolja a bölcsőde és óvodafejlesztéseket. A polgármester hozzátette:

Ferencváros jól gazdálkodik, ezért nyílik arra lehetőség, hogy teljes óvodafelújítási programban gondolkodjunk.
-