Külföld
Telefonon egyeztetett a francia és az orosz védelmi miniszter 
MTI Kép: Reuters/Jim Young
2019. szeptember 4.

A regionális válságok és a fegyverzet-ellenőrzés kérdéseire kiterjedő „együttműködés lehetséges útjairól” folytatott telefonos megbeszélést kedden Florence Parly francia és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – közölték Párizsban.

A francia védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a két miniszter áttekintette a fegyverzetkorlátozás, valamint az ukrajnai, a közel-keleti, a Perzsa-öböl menti és a Közép-afrikai Köztársaságban zajló válságok kérdéskörét.

A felek azokat a témákat vették sorra, amelyekre Florence Parly és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter visszatérnek majd jövő hétfői moszkvai látogatásukon – fűzte hozzá a nyilatkozat.

Emmanuel Macron francia államfő augusztus végén kijelentette, hogy „újra kellene gondolni az Oroszországhoz fűződő viszonyt” és „feltárni a közeledés módjait”, Macron ugyanakkor feltételeket is szabott.

Franciaország mindenekelőtt azt várja, hogy sikerüljön előrelépést elérni az ukrajnai válság rendezésében, amely mérgezi a Moszkvához fűződő viszonyt, amióta a Krím félsziget 2014-es elcsatolása miatt az Európai Unió büntetőintézkedéseket hozott Oroszországgal szemben.

A francia államfő múlt hét elején bejelentette, hogy a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – szeptemberben felújítják tanácskozásaikat a kelet-ukrajnai válság feloldására, és csúcstalálkozót szerveznek a következő hetekben konkrét eredmények elérése érdekében.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink