Kultúra
Deeper In – Cseke Szilárd önálló kiállítása a Rugógyár Galériában
rugogyargaleria.hu Kép: Rugógyár Galéria
2019. szeptember 6.

Szeptember 5-én nyitotta meg kapuit a Rugógyár Galéria őszi szezonjának első kiállítása, ahol megtekinthetőek Cseke Szilárd erdő-sorozatának friss hajtásai, valamint az „Amikor hazajön” című, a Budapest Galériában tavasszal már bemutatott, nagy sikerű kiállításából válogatott alkotások. A tárlat kurátora Sipos Tünde, művészettörténész. A kiállítást október 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Cseke Szilárd eddigi nagyszabású életművében a konceptuális tér- és fényinstallációk, mobil objektek, process munkák, figuratív és nonfiguratív festmények izgalmas szinergiát keltenek. A Deeper In című kiállításon a műgyűjtők és a szakmai közönség által már

többszörösen elismert erdő-sorozat új alkotásait mutatja be a Galéria.

Az alkotóra oly jellemző „örömfestészetet” látványosan reprezentáló erdő-téma elmélyült inspirációit láthatjuk.

Az absztrakt erdős festmények a térben játszanak az érzékeléssel, behúzzák a szemlélőt a „rengeteg” mélységébe, ahol a festészet élményszerűségén keresztül áramlanak az absztrakcióban rejlő bravúros részletek. A festmények aurája a kompozícióból eredően átlépi a vászon fizikai határait, kitárulkozik és a mélyebb rétegek felfedezésére hívja a szemlélőt. A festményekhez a kiállításon szobrok is társulnak, melyek az erdő-téma plasztikus megtestesítői. A téralkotások egyszerre hordozzák magukon a szobrászat és a festészet sajátosságait: a könnyed, csipkeszerűen áttört acélfelületek, a megvilágítás fény és árnyék rendszere, a finom cizelláltság fokozza a progresszív összhatást.

A kiállításon a Budapest Galériában 2019 tavaszán már bemutatott „Amikor hazajön” című sorozat válogatott művei is szerepelnek. A művész megragadó érzékenységgel és finom humorral képezi le a külföldi tartózkodásból hazalátogató honfitársaink itthon töltött napjainak történéseit.

A kiállítás megtekinthető szeptember 5. és október 6. között.

Cseke Szilárd Munkácsy-díjas képzőművész, a világ különböző gyűjteményeiben szerepelnek az alkotásai. Elnyerte a Római Magyar Akadémia és a Derkovits Állami Képzőművészeti ösztöndíjakat, a nagyközönség pedig a 2015-ös velencei biennáléról is ismerheti a nevét, ahol nagy nemzetközi sikerrel képviselte Magyarországot.
A Rugógyár olyan kortárs művészettel foglalkozó kereskedelmi galéria, amely értékteremtő programjának keretében új, eddig más intézményben nem látható kontextusban mutat meg kortárs művészeket.


A galéria címe: Budapest, 1056 Szarka utca 7.
Nyitva tartás: Kedd, Szerda, Csütörtök 12.00-19.00-ig, telefonos egyeztetés alapján máskor is megtekinthető.

Következő adásunk
Téma: COVID-19 tapasztalatok adatvédelmi szemmel – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink