Külföld
Merkel a hongkongi válság békés megoldására szólította fel Pekinget
MTI Kép: Reuters/Andrea Verdelli
2019. szeptember 6.

„Tiszteletben kell tartani a hongkongi állampolgárok jogait és szabadságát” – mondta a német vezető Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján. „A jelenlegi helyzetben el kell kerülni az erőszakot. Csak a párbeszéd segíthet” – tette hozzá.

Merkel elmondta: a jelek arra utalnak, hogy Carrie Lam hongkongi kormányzó kész párbeszédet kezdeményezni. A kancellár reményét fejezte ki, hogy valóban sor kerül az egyeztetésekre, és a tüntetőknek lehetőségük adódik élni állampolgári jogaikkal, és részt venni a dialógusban.

A kínai miniszterelnök eközben azt hangsúlyozta, hogy a pekingi kormány eltökélten védelmezi az egy ország, két rendszer elvét, és Hongkongot a hongkongiak irányítják. Li Ko-csiang jelezte: Peking támogatja a hongkongi vezetést abban, hogy „a törvénnyel összhangban véget vessen az erőszaknak és a káosznak”.

Merkel az amerikai–kínai kereskedelmi háború ügyére is kitért. A kancellár aláhúzta: reméli, hogy mielőbb véget ér az egész világra kiható viszály Washington és Peking között. Kína és az Egyesült Államok arra készül, hogy szeptemberben újrakezdje a megfeneklett kereskedelmi tárgyalásokat.

Merkelt jelentős gazdasági küldöttség kísérte el kétnapos útjára. Német vállalatok tizenegy együttműködési megállapodást írtak alá pénteken kínai partnereikkel. Az egyezmények egyebek között a repüléstechnikára, a hajózásra, az energiaiparra, a pénzügyekre, a biztosításokra és a környezetvédelemre is kiterjedtek.

A német vezető leszögezte: országa tárt karokkal várja a kínai befektetőket, bár a stratégiai szektorokban és a kritikus infrastruktúrák terén szigorú ellenőrzésekre lehet számítani. A kínai kormányfő azt mondta: Peking reméli, hogy Németország több kínai vállalatot fogad be, és enyhít az exportszabályozáson.

Következő adásunk
Téma: COVID-19 tapasztalatok adatvédelmi szemmel – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink