Kultúra
Seress Rezső visszatért a Kispipához
Erzsébetváros Önkormányzata Kép: Erzsébetváros Önkormányzata
2019. szeptember 11.

Erzsébetváros Önkormányzatának felkérésére a „gerillaszobrok mestereként” emlegetett Kolodko Mihály újabb alkotást készített a VII. kerületben, ezúttal a világhírű zeneszerző, Seress Rezső emlékére.

A kis bronz pipában zongorázó Seress Rezsőt ábrázoló miniszobor egy süttői mészkő táblán kapott helyet egykori Akácfa utcai törzshelyénél, a Kispipa vendéglő mellett, amelyet szeptember 10-én avatott fel Vattamány Zsolt polgármester és Kolodko Mihály szobrászművész. A méltán híres zongorista Erzsébetvárosban, a Dob utca 46/b szám alatt született, egyik leghíresebb szerzeményét, a Szomorú vasárnap című dalt több mint 100 nyelven adták már elő. Az Akácfa utca 38. számnál az aszfaltra festett zongorabillentyűk egyedivé teszik a környezetet, egyúttal sajátos hangulattatot is kölcsönöznek a helynek.

Forrás: Erzsébetváros Önkormányzata

Vattamány Zsolt polgármestere a szobor avatása kapcsán kiemelte: „Erzsébetvárosban egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a méretükben kicsi, de annál nagyobb értéket képviselő alkotásokkal, amelyekkel szeretnénk emléket állítani a kerület neves személyiségeinek vagy jellegzetességeinek. Múlt hónapban avattuk fel a New York palota legendáját felelevenítő búvár szobrot, a Bethlen Gábor téren Noé bárkáját és a Hevesi téren Rejtő Jenő regényének legendás 14 karátos autóját, de miniszobor eleveníti fel Róth Miksát, Harry Houdinit és Herzl Tivadart. Nagy örömmel tölt el, hogy ez alkalommal kerületünk nagy hírű zeneszerzőjének, Seress Rezsőnek is méltó módon állíthattunk emléket.”

Kapcsolódó cikkek
A kulcsőrző, a tizennégy karátos autó és Noé bárkája 

Újabb miniszobrokkal, Kolodko Mihály „mikro” és „makro” alkotásaival gazdagodott Erzsébetváros.

Liszt Ferenc szobrot avattak a reptéren

Latorcai Csaba avatta fel Kolodko Mihály ungvári szobrászművész alkotását a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Következő adásunk
Téma: COVID-19 tapasztalatok adatvédelmi szemmel – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink