Külföld
Orbán: megnőtt a V4-ek ereje
MTI Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
2019. szeptember 12.

Az európai bizottsági pozíciók szétosztása alapján megállapítható, hogy a visegrádi négyek (V4) ereje megnőtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Prágában, miután részt vett a V4-ek és nyugat-balkáni államok csúcstalálkozóján.

A V4-ek két európai bizottsági alelnököt is adhatnak – hívta fel a figyelmet a kormányfő, kiemelve továbbá, hogy a magyar biztosjelölt, Trócsányi László egy olyan szép és nagy feladatot menedzselhet, mint az Európai Unió bővítése. Trócsányi László érti a bővítés bonyolult aspektusait – mondta Orbán Viktor, reményét fejezve ki, hogy a jelölt meg is fogja kapni a szükséges támogatást.

A miniszterelnök az unió bővítéséről szólva úgy fogalmazott: ha az EU nem aludt volna el, és már korábban felvette volna tagjai közé Észak-Macedóniát, Montenegrót és Szerbiát, akkor ma nem lenne sok millió illegális migráns Nyugat-Európában.

Morawiecki: a Nyugat-Balkán EU-integrációja fontos az európai biztonság számára

A Nyugat-Balkán európai uniós integrációja fontos az egész kontinens biztonsága, a migráció miatt – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Prágában.

A Nyugat-Balkán integrációja „nagyon fontos az egész kontinens biztonsága számára (...) a nagy migrációs hullámok korlátozása miatt” – jelentette ki Morawiecki.

A dél-európai országok csatlakozása egyúttal esélyt jelent a V4-országok számára – folytatta a lengyel kormányfő, utalva a Közép- és Kelet-Európában létesülő észak-déli irányú infrastrukturális fejlesztések lehetőségeire.

„A politika nem tűri az űrt, ha az EU nem tesz ajánlatot a nyugat-balkáni országoknak, akadnak más, nagyon aktív államok, mint amilyen Oroszország, Törökország vagy Kína” – érvelt Morawiecki.

Babis: a Nyugat-Balkán biztonsága Európa biztonsága is

A Nyugat-Balkán biztonsága Európa biztonsága is – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

A cseh miniszterelnök a találkozón elfogadott közös nyilatkozatból idézve kiemelte: az Európai Uniónak (EU) a Nyugat-Balkán irányába történő bővítése a biztonság és a prosperitás legerősebb garanciája a régióban.

Andrej Babis hangsúlyozta: a Nyugat-Balkán biztonsága Európa számára is biztonságot jelent, mivel a Nyugat-Balkán országai kulcsfontosságú partnerek a migráció kezelésében is.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink