Közigazgatás
Bácskai: Élhető otthonunk, növekvő városunk, Ferencváros
OPH Kép: OPH
2019. szeptember 14.

Ferencváros egy élhető város, olyan kerület, ahol mindenki otthonra találhat. Itt nemcsak élni, dolgozni, tanulni érdemes, hanem szórakozni is – állapította meg a Rádió Orienten Bácskai János. A főváros IX. kerületének polgármestere kifejtette: az önkormányzat szeretné az itt lakók életét tovább könnyíteni, ezért szeptembertől számos új támogatást vezettek be, melyek több korosztályt is kedvezően érintenek.

A jó gazdálkodásnak köszönhetően kedvezően alakult Ferencváros költségvetése, így lehetőség nyílt arra, hogy szeptembertől újabb szociális támogatásokkal segítsék a különböző korosztályokat – emelte ki Bácskai János polgármester, aki elmondta:

bővítették az iskolakezdési támogatásra jogosultak körét.

Most már a gyermeket egyedül nevelő szülő és a kétgyermekes családok is kapnak támogatást, amelynek gyermekenként járó összege a duplájára (12 ezer forintra) emelkedett. Ez az ingyenes tankönyvcsomaggal együtt érezhető könnyebbséget jelent a családoknak – jegyezte meg.

A 14–24 év közötti diákoknak internethasználati hozzájárulást is biztosítanak havi kétezer forint értékben, a folyósításra pedig félévenként egy összegben kerül sor. Emellett azok a ferencvárosi diákok, akik nappali tagozaton tanulnak és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek ingyenes helyi utazási bérletet is kaphatnak. A szülőknek mindhárom támogatás esetében kérelmet kell benyújtaniuk az ügyfélszolgálati irodákban – tájékoztatott a diákokat érintő új támogatásokról a polgármester.

Bár az iskolák már a tankerület irányítása alatt állnak, az önkormányzat számára továbbra is fontos, hogy a diákok a legjobb körülmények között tanulhassanak. Ennek érdekében támogatják a versenyeket, konferenciákat, tanulmányi kirándulásokat, valamint kulturális eseményeket. Természetesen hozzájárulnak a központi pályázatokban részt vevő iskolák felújításához és bővítéséhez is. Legutóbb szabadtéri színpadot újítottak fel a Kosztolányi Dezső Általános Iskola számára, de építettek már tornatermet is. Három iskolában okostanterem kialakítását támogatták, így a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel is tanulhatnak ferencvárosi diákok. Jelenleg kilenc óvoda és három bölcsőde működik a kerületben, melyekre kiemelt figyelmet fordítanak:

a tervek szerint valamennyit felújítják az egyéni igények figyelembe vételével

– emelte ki a városrész vezetője, hozzátéve, hogy idén adták át a felújított Napfény Óvodát és az Epres Óvodát. Ez utóbbiban egy ovifocipályát is felavattak, melyből már kettő is található a kerületben.

A kerület megbecsült lakói az idősek – fogalmazott Bácskai János, aki kiemelte: az elmúlt hat évben két alkalommal is elnyerték az Idősbarát önkormányzat elismerő címet. Ezt azzal érdemelték ki, hogy évente több mint ezer időskori programot szerveznek, amelyeken több mint húszezren vettek részt. Felhívta a figyelmet a 65+ program új támogatására is:

közel tízezer ferencvárosi szépkorú részesülhet 6 ezer forintos támogatásban

idén ősszel először, és ezután minden évben október 1-én, az Idősek Világnapja alkalmából. Ezt a korábban említett támogatásokhoz hasonlóan kérelmezni kell, és ezt október elsejéig tehetik meg – mondta el a kerület első embere.

A Rádió Orient vendége kitért arra is, hogy folyamatosan újulnak meg a IX. kerületi középületek is: befejeződött a Mester utcai egészségügyi szakrendelő energetikai felújítása, szigetelése, és kezdődik az épület belső festése, valamint új bútorok és gyógyászati eszközök beszerzése is a tervek között szerepel.

A gyermekgyógyászati szakrendelők felújítása is be fog fejeződni az idén, majd következnek a háziorvosi rendelők

– helyezte kilátásba Bácskai János.

Mindemellett zajlik a közterületek megújítása is. A Tűzliliom parkban arra tesznek kísérletet, hogy a gyermekek és a kutyások is megférjenek egymás mellett. Még az ősszel szeretnék átadni, és kíváncsian várják a tapasztalatokat. Egyébként ez a parképítés is a Zöldike program része, amelyen belül kilenc közpark játszótereit újítják fel – mutatott rá a polgármester, hozzátéve:

a közösségi tervezés fontos eleme ezeknek a felújításoknak.

A Ferenc tér volt az első olyan sikeres vállalkozás, amelyben a megvalósult ötletek 90 százaléka – futópálya, szökőkút, játszóterek, sakkasztal. zenepavilon stb. – a lakosságtól származott. Minden parkfelújításnál igyekeznek figyelembe venni a közösségi javaslatokat, hiszen az ott élők tudják a legjobban, hogy minek örülnének – hangsúlyozta a vendég.

Végezetül elmondta, hogy hamarosan több jelentős állami beruházás is elindul Ferencvárosban. Megkezdődnek a nemzetközi atlétikai csarnok munkálatai a Kemény Ferenc Sportprogram keretében, és a nemzetközi szintű evezőspálya is a ferencvárosi oldalon épül föl. Nagyon izgalmas tervnek tűnik a 15 ezer fős diákváros megvalósítása is, a Déli Városkapu projekt részeként. Mindemellett a budapesti központi kórházak közül a legnagyobb, a Déli Centrumkórház is Ferencvárosban kap helyet. „Rövidesen olyan intézmények, új városrészek alakulnak itt ki, amelyek még vonzóbbá teszik majd Ferencvárost” – összegezte Bácskai János polgármester.

-