Gazdaság
Kétszáz új munkahelyet létesít a Honsa Kft. Pécsett
Baranya Megyei Kormányhivatal Kép: Pixabay
2019. szeptember 18.

Az autóipari vállalat újonnan átadott üzemcsarnokában hamarosan megindul a gyártás és a raktározás. A kormány által támogatott, 3 milliárd forintos beruházáshoz kapcsolódóan közel 200 új munkahely is létesül a pécsi cégnél, amely jelenleg több mint 500 főt foglalkoztat.

A Honsa Kft. szeptember 17-én tartotta húsz éves jubileumi rendezvényét, amelynek keretében egy új, 4900 négyzetméteres ipari csarnokot is átadtak. A közel fél hektárnyi területen az autóipart kiszolgáló gyártósorok bővítése mellett raktározási célú egységek is létesülnek. Az összesen több mint 3 milliárd forintos kapacitásbővítő fejlesztéshez a kormány 766 millió forinttal járult hozzá.

Az eseményen Max Koller, a Honsa Kft. német anyavállalatának vezetője felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy Magyarországon is létrehoznak egy telephelyet, és a választásuk Pécsre esett. Hozzátette: ezt döntést azóta sem bánták meg, az elmúlt két évtizedben mind a városvezetéssel, mind a térség munkaerőpiaci szereplőivel jó partneri viszonyt alakítottak ki, amelynek köszönhetően folyamatos fejlesztések jellemezték működésüket, és mára a világ legnagyobb autóipari cégeinek beszállítóivá váltak.

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy mindig öröm egy olyan céggel együttműködni, amely a hagyományokra támaszkodva a jövőre koncentrál. „A most átadott csarnok és az ennek köszönhetően létrejövő kétszáz munkahely is jól mutatja, hogy a Honsa Kft. vezetői hosszú távon gondolkodnak Pécsben. Ehhez pedig nemcsak a város és a kormányzat támogatása kellett, hanem az a helyben lévő, jól képzett munkaerő is, amely szakértelmével eddig is hozzájárult a minőségi termeléshez, és amelyre ezután is lehet alapozni” – mondta a képviselő.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Pécs városa befektetési szempontból jelenleg sokkal jobb pozícióban van, mint korábban, ugyanakkor további fejlesztésekre is szükség lesz. Az államtitkár szerint az autópálya vagy a pogányi reptér fejlesztése további lökést adhat majd a beruházásoknak, és bízik benne, hogy Pécs tovább halad a most megkezdett úton, tovább erősíti az elmúlt években újra kivívott tekintélyét, és vonzó célpontot jelent majd mind a világszínvonalú cégek, mind a turizmus számára.

A rendezvényen részt vett Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője is. A kormánymegbízott kiemelte, az elmúlt hónapokban átadott új létesítmények, beruházások jól mutatják, milyen kedvező irányba változott Pécs és a térség munkaerőpiaci helyzete: mára elmondható, hogy a baranyai megyeszékhelyen mindenki talál munkát, aki dolgozni szeretne.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink