Belföld
Új, modern parkot adtak át Kőbányán
OPH Kép: OPH
2019. szeptember 18.

A Kolozsvári utca és az Ónodi utca találkozásánál kialakított közösségi teret kedden vehette birtokba a lakosság. A most újjászületett terület a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) által kiírt pályázaton nyerte el a forrást a kiépítésre.

A fenntartható városi közlekedés és városi lét népszerűsítését célzó európai mobilitási hét (szeptember 16-22.) keretében adták át azt a területet, amely egy különleges projekt részeként született újjá a Kolozsvári és az Ónodi utca sarkán. Az építészeti bűnmegelőzés szempontjai alapján kialakított téren megpihenhet a vonatára várakozó, az erre sétáló vagy a közeli Kőbányai Szent László Gimnázium diákja, hiszen a megújult terület nemcsak biztonságossá és széppé vált, de a kényelmes padok mellett korszerű, napelemes világítás és Wi-Fi is várja a kis park vendégeit. A Legyen TERED projekt megvalósítását a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány (KKK) menedzselte, az önkormányzat mellett bevonva számos állami és kerületi intézményt, szervezetet, civileket, diákokat és az itt lakókat.

Radványi Gábor alpolgármester, a kerületrész önkormányzati képviselője arra emlékeztetett, hogy sokáig egy elhagyatott, rossz állapotú terület fogadta az erre járókat, a ligettelek környékének korábban megkezdett fejlesztésében azonban most újabb mérföldkőhöz érkeztek a park létrehozásával. Mint fogalmazott, a külső impulzust a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) által kiírt pályázat szolgáltatta, az elnyert támogatásnak köszönhetően építészeti megoldásokkal, bűnmegelőzési szempontok figyelembevételével sikerült egy, a városarculat szakmai szempontjait is érvényesítő területrészt kialakítani.

Fotó: OPH

Az alpolgármester kiemelte, hogy mind az itt lakók, mind a Szent László Gimnázium tanulói aktívan közreműködtek ötleteikkel, véleményükkel a projekt folyamán. Radványi Gábor bejelentette azt is, hogy a fővárosi közgyűlés – a kőbányai önkormányzat képviselő-testületének ajánlására – a Kolozsvári utca és az Ónodi utca találkozásánál található területet a kőbányai költő, tanár, drámaíró, tankerületi királyi főigazgatóról, Sajó Sándorról (1868-1933) nevezte el. Egyúttal közölte azt is, hogy az új parkkal szemközti területet is meg kívánják újítani.

Közösségi tereket nem csak létrehozni kell, de azokat folyamatosan gondozni, ápolni is kell, mert e nélkül pusztulásnak indulnak, kiüresednek, és nem töltik be funkciójukat – emelte ki a keddi átadáson az NBT elnöke. Hatala József fontosnak nevezte, hogy a 10. kerület vezetése jó partner volt, akivel „nagyon gyorsan közös nevezőre jutottunk”.

A bűnmegelőzési tanács elnöke ígéretet tett arra, hogy „a következő pályázatnál olyan kiírást teszünk, hogy lehetőség nyíljon a Sajó tér 2. ütemének megvalósítására egy kellően megalapozott pályázat után”.

A projektet összefogó és a munkafolyamatokat koordináló Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány munkájában kiemelkedő szerepet játszott a közalapítvány elnöke, Tóth Béla – hangzott el a keddi rendezvényen.

Az ünnepélyes átadáson oklevéllel ismerték el a projekt megvalósulásában közreműködők munkáját, az elismeréseket Radványi Gábor alpolgármester, Hatala József, az NBT elnöke és Tóth Béla, a KKK elnöke adta át.


A Legyen TERED kőbányai mintaprojektről

Az új park több mint 1 500 négyzetméteren valósult meg, a bűnmegelőzést építészeti eszközökkel segítő projektre a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány pályázott az NBT-hez, és 8 millió forintot nyert el, melyhez az önkormányzat további 8 millió forintot tett hozzá. Az együttműködésben részt vett mások mellett a KŐKERT, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, a Centrum Televízió, a Kőbányai Közterületfelügyelet vagy a Fecske Egyesület.
A tervet a BSE PLAN Kft. készítette, a kivitelező a Liget Mester Kft. volt, a parkot a KŐKERT Non-profit Kft. üzemelteti.

Téma: "Legyen TERED" mintaprojekt
Vendég: Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT)
Szerkesztő-riporter: Dobos Ágnes, A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Kapcsolódó cikkek
Mintatér jön létre Kőbányán

A kőbányai Legyen Tered elnevezésű projektben építészeti eszközökkel segítik a bűnmegelőzést. 

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink