Közigazgatás
Ferencváros segítésben is az elsők között
OPH Kép: Pixabay
2019. szeptember 22.

A segítő szolgálat esetén a legfontosabb, hogy a rászoruló fogadja el a felajánlott segítséget - emelte ki Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Gedeon Andor, az idén 30 éves Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságának vezetője. A Rádió Orient vendégei rámutattak: sikeres városrehabilitáció a szociális ágazatban felhalmozott tudás nélkül nem lehetséges.

A segítő munkát - amit inkább szolgálatnak lehetne nevezni, - csak úgy lehet végezni, ha a munkatársak azonosulnak a tevékenységükkel - fogalmazott Bácskai János. Ferencváros polgármestere kiemelte: nem tudják eléggé megköszönni a szolgálat működését és a munkatársak kiválóságát. Mint elmondta:

a szociális ágazatra mindig figyelni kell,

a ferencvárosi szociális városrehabilitációnál különösképpen, hiszen ez a folyamat nemcsak az épületek fizikai és építészeti megújulását jelenti, hanem a benne élők életkörülményeinek megváltoztatását is, ami a szociális ágazatban felhalmozott tudás nélkül nem lehetséges.

Ferencváros az elsők között volt, amikor a '80-as évek közepén a létrehozták a kerületi családsegítést,

egy fővárosi pályázatnak köszönhetően - idézte fel Gedeon Andor. "Öten, a gyermekvédelemben, nevelőotthonban dolgozó pedagógusok kezdtük el ezt a munkát, melyben ma már több mint 150-en dolgozunk. Mindannyian ma is e területen tevékenykedünk" – mutatott rá a szakember.

Ferencváros két családsegítő központot is létrehozott 1992-re Majd ahogyan jöttek a feladatok, a törvényi jogszabályi változások úgy bővültek tevékenységi köreik. Országosan is az elsők között voltak az óvodai és iskolai szociális munka kiépítésében, ami nemrég törvényi szinten is kötelezővé vált a települési önkormányzatok részére.

Ezt a szociális munkát ferencvárosi modellként is emlegeti a szakma

– emelte ki Gedeon Andor. A IX. kerületi önkormányzat sok olyan feladatot is felvállal, ami nem kötelessége. Ilyen például a H52 ifjúsági iroda és közösségi tér működtetése. Itt több ezer gyerekkel állnak kapcsolatban, segítséget és színes programokat nyújtanak számukra. Például az idei szünidő minden napjára terveztek programot:

a Nyár52 című programsorozatukkal az Új Nemzedék Díjat nyerték el.

A szakember kitért az időskorúak ellátására is. A kerületben 5 nappali idősek klubját is üzemeltetnek, ami mintegy 215 férőhelyes kapacitást jelent, a szociális étkeztetést körülbelül 250 idős ember veszi igénybe, a házi segítségnyújtás pedig közel nyolcvan rászoruló használja ki. Gedeon Andor emlékeztetett, hogy

az önkormányzat két alkalommal is elnyerte az Idősbarát Önkormányzat Díjat.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a segítő szolgálat esetén a legfontosabb, hogy az idős ember, vagy a rászoruló fogadja el a segítséget. Fogadja el azokat a lehetőségeket, amiket meg tud ajánlani az intézmény akár a családsegítésben akár az adósságkezelési programban akár a hajléktalan ellátásban. Mindenképpen kell egy fogadókészség a másik oldalról is, mert csak akkor tudunk segíteni.-