Belföld
Az amerikai nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter
honvedelem.hu Kép: Szabó Lajos
2019. szeptember 25.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta David Cornsteint, az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövetét szeptember 24-én.

David Cornstein látogatásának fő célja Marc Dillard első beosztott bemutatása volt a tárcavezető részére. Dillard ez év augusztusa óta dolgozik az Amerikai Nagykövetségen, korábban Washingtonban és Bulgáriában is szolgált.

Fotó: Szabó Lajos

A tárgyaláson Benkő Tibor kiemelte, hogy a védelmi együttműködés területén az Amerikai Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere. Ezen belül hazánk és az Egyesült Államok kapcsolatának egyik legmeghatározóbb eleme a transzatlanti térség biztonságához és a NATO kohéziójának erősítéséhez történő hozzájárulás. A Szövetségnek tett vállalásaink tekintetében kiemelt szerep jut a 2016-ban elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak, mely az elmúlt évtizedekre visszatekintve példátlan méretű haderőfejlesztést foglal magába – hangsúlyozta a tárcavezető. Magyarország a haderőfejlesztési program mellett, azzal párhuzamosan fenntartja a kimagasló szerepvállalását a NATO-műveletekben.

A megbeszélés további témája volt a két ország között megkötött új Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA), amely augusztus 21-gyel hatályba is lépett. Benkő Tibor kiemelte, hogy az egyezmény elfogadásával új távlatok nyílhatnak meg a kölcsönös kétoldalú katonai együttműködésünk előtt. Mint mondta, célunk a megkötött megállapodás hosszútávra szóló megoldásként szolgálja mindkét felet.

Fotó: Szabó Lajos

A magyar–amerikai védelmi kapcsolatok kiemelt területe a különleges műveleti együttműködés. Elhangzott az is, hogy az amerikai kormányzat nagyra értékeli a Magyar Honvédség (MH) hozzájárulását az afganisztáni misszióban és az ISIS elleni küzdelemben. A kapcsolatokat tovább erősíti az is, hogy az Egyesült Államok jelentős képzési és képességfejlesztési támogatást juttat az MH részére minden évben, továbbá Magyarország rendszeres helyszíne az évente rotációban Európában tartózkodó amerikai páncélozott dandárszintű harccsoport kiképzéseinek, gyakorlatainak.

Következő adásunk
Téma: Szent László Plébánia karbantartása és üzemeltetése; Polgármesteri Hivatal folyamatos felújítási munkái; Közterületek rendezése; Virágosztás – Szász József városüzemeltetés vezető
Ezt követő adásaink