Belföld
Az amerikai nagykövetet fogadta a honvédelmi miniszter
honvedelem.hu Kép: Szabó Lajos
2019. szeptember 25.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában fogadta David Cornsteint, az Egyesült Államok Budapestre akkreditált nagykövetét szeptember 24-én.

David Cornstein látogatásának fő célja Marc Dillard első beosztott bemutatása volt a tárcavezető részére. Dillard ez év augusztusa óta dolgozik az Amerikai Nagykövetségen, korábban Washingtonban és Bulgáriában is szolgált.

Fotó: Szabó Lajos

A tárgyaláson Benkő Tibor kiemelte, hogy a védelmi együttműködés területén az Amerikai Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnere. Ezen belül hazánk és az Egyesült Államok kapcsolatának egyik legmeghatározóbb eleme a transzatlanti térség biztonságához és a NATO kohéziójának erősítéséhez történő hozzájárulás. A Szövetségnek tett vállalásaink tekintetében kiemelt szerep jut a 2016-ban elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak, mely az elmúlt évtizedekre visszatekintve példátlan méretű haderőfejlesztést foglal magába – hangsúlyozta a tárcavezető. Magyarország a haderőfejlesztési program mellett, azzal párhuzamosan fenntartja a kimagasló szerepvállalását a NATO-műveletekben.

A megbeszélés további témája volt a két ország között megkötött új Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA), amely augusztus 21-gyel hatályba is lépett. Benkő Tibor kiemelte, hogy az egyezmény elfogadásával új távlatok nyílhatnak meg a kölcsönös kétoldalú katonai együttműködésünk előtt. Mint mondta, célunk a megkötött megállapodás hosszútávra szóló megoldásként szolgálja mindkét felet.

Fotó: Szabó Lajos

A magyar–amerikai védelmi kapcsolatok kiemelt területe a különleges műveleti együttműködés. Elhangzott az is, hogy az amerikai kormányzat nagyra értékeli a Magyar Honvédség (MH) hozzájárulását az afganisztáni misszióban és az ISIS elleni küzdelemben. A kapcsolatokat tovább erősíti az is, hogy az Egyesült Államok jelentős képzési és képességfejlesztési támogatást juttat az MH részére minden évben, továbbá Magyarország rendszeres helyszíne az évente rotációban Európában tartózkodó amerikai páncélozott dandárszintű harccsoport kiképzéseinek, gyakorlatainak.

Most adásban
Téma: „Foglalkoztatáspolitika és Gazdaságélénkítés Pest megyében” konferencia - Gödöllő, 2019. október 22 – Tarnai Richárd kormánymegbízott, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatásért és Vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, Farkas László, a Pénzügyminisztérium EURES nemzeti koordinátora, Marjay Gyula, a Vállalkozók Országos Szövetsége Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének elnöke, Karakó László miniszteri biztos, Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kublik Henrietta, a Pest Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője, Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke
Ezt követő adásaink