Életmód
Nagy áttörés lehet egy új eszköz a gyermekkori mozgáskoordinációs problémákra
MTI Kép: MTI
2019. szeptember 29.

Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? – erre a kérdésre kereste a választ két fiatal kutató. Ennek nyomán jött létre a Cervelox 2.0 találmány, amelyért a szentendrei Ferences Gimnázium két volt diákját, Matányi Mariannát és Kákonyi Marcellt ferences ösztöndíjban részesítették, illetve első helyezést értek el az Országos ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen.

A köznevelésbe kerülő kisgyermekek között nagy számban vannak olyanok, akiknél a kérgestest (corpus callosum) működési zavarai miatt a féltekék közötti kapcsolat nem megfelelő gyorsasággal jön létre.

Számukra fontos a minél korábbi felismerés, hogy időben megkaphassák orvos vagy fejlesztőpedagógus segítségét. A korai diagnosztika jelenleg csak azoknál a betegeknél zajlik le, akik feltűnő tüneteket mutatnak. Náluk agyi képalkotó berendezésekkel el tudják végezni a pontos diagnosztizálást és gyógyításuk, fejlesztésük időben megkezdődik.

A problémás gyermekek nagyobb része kezdetben azonban nem mutat feltűnő tüneteket, ezért nem kerül időben szakemberhez, és nem, vagy csak akkor kap segítséget, amikor fejlődése már visszafordíthatatlan kárt szenvedett.

Az eszköz a két agyfélteke közötti kommunikáció sebességét méri reflexidőmérés segítségével – ismertette a Cervelox működését Matányi Marianna, a Ferences Gimnázium volt diákja a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A készülék alkalmas a kérgestesten átfutó, illetve az azt nem érintő reflexek idejének pontos, ezred másodperces nagyságrendű megkülönböztetésére – tette hozzá.

A vizsgálatot agyi reflexek gyorsasága alapján végezték

A berendezés a cerebrum (agy) és a velox (gyors) latin kifejezésekből származik, amely arra utal, hogy a vizsgálatokat bizonyos agyi reflexek gyorsasága alapján végezték. A készülék nevében a 2.0 jelzés pedig arra utal, hogy korábban már elkészítettek és teszteltek egy berendezést, amely egyfajta próbaváltozatként szolgált.

A Cervelox 2.0 egy nyomógombokkal felszerelt karosszékből és egy beépített LED-eket tartalmazó sisakból áll, amely biztosítja, hogy a vizsgált személy jobb vagy bal látóterébe érkező fényingerekre – a tesztfeladatoknak megfelelően – jobb vagy bal kézzel adjon visszajelzést. A beépített mikroszámítógépen futó, általuk kifejlesztett szoftver méri a reflexidőket, elemzi a vizsgált személy egyes reflexútjain tapasztalható értékeket, és összeveti az egészséges kontrollcsoport alapján korábban meghatározott határértékekkel.

Belső számítógép vezérli a rendszert

A tesztprogramot a Cervelox 2.0 belső számítógépe vezérli, és a sisakba épített fejhallgatón keresztül folyamatosan tájékoztatja a vizsgált személyt az éppen aktuális feladatokról – magyarázta Kákonyi Marcell, a gimnázium volt diákja. A mérés vezetőjének tehát egyáltalán nem kell beavatkoznia a vizsgálat menetébe, de a sisak külső felszínén látható kijelző szöveges információi alapján figyelemmel kísérheti az eseményeket. A mérési sorozat végén a rendszerhez csatlakozó laptopon azonnal elvégezhető a felmérés számszerű és grafikus kiértékelése – jegyezte meg.

Különleges nevelési igényű tanulók esetében már sikerült eltérést találni a kérgestesti működésben a kontrollcsoporthoz képest. A módszer klinikai kipróbálásán jelenleg még dolgoznak, és bíznak benne, hogy eredményeik nyomán hamarosan kifejleszthető lesz az a diagnosztikai eszköz, amely hozzájárulhat több gyermek egészséges fejlődéséhez.

Készül a 3.0 verzió

Matányi Marianna és Kákonyi Marcell első éves orvostanhallgatóként most a Cervelox 3.0 létrehozásán dolgozik, amely várhatóan idén készül el.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink