Külföld
Telefonon egyeztetett volna Macron Róhánival és Trumppal
MTI Kép: REUTERS/Philippe Wojazer
2019. október 1.

Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ-közgyűlés alkalmával kísérletet tett arra, hogy összehozzon egy telefonbeszélgetést közte és Haszan Róháni iráni, illetve Donald Trump amerikai elnök között, de a teheráni vezető ettől elzárkózott – írta helyi idő szerint hétfőn a The New Yorker című amerikai napilap.

Az újság értesülései szerint Macron a múlt kedden az esti órákban bejelentés nélkül megjelent az ENSZ-központ melletti szállodában, ahol Róháni szállt meg, technikusok pedig előzőleg biztonságos vonalat létesítettek Trumppal egy tárgyalóteremben, amely ugyanazon az emeleten van, ahol az iráni elnök szobája volt. Róháni azonban ki sem jött a szobájából, faképnél hagyta Macront és Trumpot.

Macron néhány órával az után tett sikertelen kísérletet arra, hogy összehozzon hármójuk között egy telefonbeszélgetést, hogy Trump beszédet mondott az ENSZ-közgyűlésen, és azt hangoztatta, hogy valamennyi országnak fel kell lépnie Irán ellen, és „felelős kormány nem támogathatja az iráni vérszomjas magatartást”. Trump közvetlenül Iránt tette felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni közelmúltbeli támadásokért.

Róháni másnap, szerdán szólalt fel az ENSZ-ben, de nem tett említést Macron próbálkozásáról. Beszédében elutasította a tárgyalást Trumppal, hacsak az amerikai elnök nem vet véget az Irán elleni büntetőintézkedéseknek. Néhány órával később Trump megtiltotta néhány iráni kormányilletékes és családtagjaik beutazását az Egyesült Államokba.

A Perzsa-öböl térségében az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált a helyzet, miután Iránt nehéz helyzetbe hozta az, hogy Washington – ottani szóhasználattal élve – „maximális nyomásgyakorlási kampányt” indított ellene, miután kilépett a 2015-ös atomalkuból, amely korlátozta Irán atomipari tevékenységét.

Az európai vezetők közül leginkább Macron törekedett arra, hogy életben tartsa a hathatalmi atommegállapodást. A dpa német hírügynökség ezzel összefüggésben felemlegeti azt, hogy a múlt kedden – a The New Yorker által leírt fiaskó előtt – lencsevégre kapták Macront, amint arra utasítja tolmácsát, hogy közölje Róhánival: elszalajt egy lehetőséget, ha úgy hagyja el az Egyesült Államokat, hogy nem találkozik Trumppal.

Ezt követő adásaink