Külföld
Brexit: új megállapodási javaslatot nyújtottak be az EU-nak
MTI Kép: Pixabay
2019. október 2.

Amint beérkezik, az Európai Bizottság meg fogja kezdeni a tárgyilagos elemzését annak a brit javaslatnak, amelyet az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szembeni alternatívának szánnak – közölte a brüsszeli testület szóvivője szerdán.

Az Európai Unió kész a konstruktív tárgyalásokra, azonban a bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó javaslatnak összeegyeztethetőnek kell lennie a kilépési megállapodással, azaz a belső piaci integritás tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának megelőzésével – szögezte le Mina Andreeva.

Mint közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán késő délután telefonon beszélni fog Boris Johnson brit kormányfővel. Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója pedig este tájékoztatja a bennmaradó tagállamok kormányainak képviselőit a beterjesztett szöveg tartalmáról.

Kapcsolódó cikkek
Juncker lát esélyt a megállapodásra Londonnal

Az Európai Bizottság elnöke szerint van lehetőség a megállapodásra Londonnal a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről.

Következő adásunk
Téma: Pályázat a fogyatékossággal élő, családjukat otthon gondozó segítőszervezeteknek; Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztései – Latorcai Csaba János közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink