Közigazgatás
Átadták a felújított játszóudvart a Fehérholló Bölcsődében és Gyermekek Átmeneti Otthonában
OPH Kép: Forrás: OPH
2019. október 8.

A több mint 41 millió forintos beruházás költségét Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata saját forrásból biztosította.

Az ünnepélyes átadáson Bácskai János, Ferencváros polgármestere elmondta, az egy telken található két intézmény különállóan működik, külön bejárattal közelíthető meg. A Gyermekek Átmeneti Otthonához 3 kertrész tartozik. A kicsik örömére szolgál a babaház, a térkővel burkolt terasz a piknik garnitúrával, a kamaszok játszóudvarán egy labdafogó kerítéssel körbevett sport műfű burkolatú labdapálya létesült, ezen kívül konyhakert is helyet kapott itt.

Kicsik játszóudvara a Gyermekek Átmeneti Otthonában Ferencvárosban
Forrás: OPH

A Fehérholló Bölcsőde kertjében a két korcsoport számára két elkülönült játszóudvart, valamint egy közösen is használható élménykertet alakítottak ki. Utóbbinak egyik része az úgynevezett „taktilis kert”, amelynek fa- és kavics burkolatai az érintés, a mezítlábas tapasztalás élményét biztosítják a gyermekeknek.

taktilis kert a Fehérholló Bölcsődében Ferencvárosban
Forrás: OPH

Mindkét udvarrészen új, egységes térkő burkolati rendszer épült. A játszóhelyeken korszerű műfű burkolat, illetve egyes eszközök alatt öntött gumi burkolat létesült, a régi játszóeszközök mellett pedig újak is helyet kaptak. A IX. kerület vezetője hozzátette, az önkormányzat a gyermekjóléti intézményekre több mint 300 millió forintot, ezen belül az intézményi udvarok, játszóterek és az intézményeken kívüli közparkok felújítására is további 300 millió forintot fordított. Összesen 9 közparkot és több mint 10 intézményi udvart újítottak meg – összegezte Bácskai János.

Árvainé Komornik Katalin, a Ferencvárosi Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője kiemelte, a Pöttyös Bölcsőde és az Aprók Háza Bölcsőde után most a legrégebbi intézmény, a Fehérholló Bölcsőde játszóudvara is megújult. Hozzátette, ez azért nagyon fontos, mert a nevelőmunka jelentős részét képezi a gyermekek szabad levegőn történő játékának biztosítása.

Élménykert a Fehérholló Bölcsődében Ferencvárosban
Forrás: OPH

Wibling Géza, a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy 4 évvel ezelőtt a játszóeszközök nagy részét támogatásból újították meg, de az udvarra már nem maradt pénz, a mostani beruházásnak köszönhetően viszont homokozóval és műfüves pályával is bővült a terület.

Garancz Anasztázia, a Gyermekek Átmeneti Otthonának szakmai vezetője az OrientPress Hírügynökség kérdésére válaszolva kitért arra, hogy az intézményt 1998-ban nyitották meg ‒ akkor még Fehérholló Gyermekjóléti Szolgálat és Gyermekszálló néven ‒ és kerületi, 3-18 év közötti gyermekeket látott el. 2001-ben megalakult a Mini Krízis Gyermekek Átmeneti Otthona, 2006-ban pedig létrejött a FECSKE Gyermekjóléti Szolgálat és a két otthont összevonták. Jelenleg 24 férőhelyen, két csoportban biztosítanak átmeneti gondozást és teljeskörű ellátást (lakhatás, ruháztatás, iskoláztatás, napi ötszöri étkezés és szabadidő szervezés) a 0-18-év közötti ferencvárosi gyerekeknek, de több városrésszel ‒ így a XIII., XII., VII. kerülettel és Szigetszentmiklós várossal ‒ is van szerződésük.

-