Belföld
I-CARE SMART projekt Újbudán
OPH/ Újbuda Önkormányzata Kép: OPH
2019. október 9.

Az Európai Unió népességének elöregedése az elkövetkezendő években a tagállamok egyik legaktuálisabb kihívása lesz. Napjainkban egyre többet hallunk és olvasunk az aktív időskorról. A fogalom nemcsak a népesség elöregedését, mint demográfiai jelenséget takarja, hanem szükségszerű gazdasági változásokat is magában hordoz.

Az „Innovációs Ökoszisztémák a SMART Idősügyért” című nemzetközi projekt (rövid nevén: I-CARE SMART projekt) jól illeszkedik abba a tervezési és cselekvési irányzatba, amely az idősebb generáció életvitelét támogató információs–kommunikációs technológiák tervezését, bevezetését és elterjesztését tűzte zászlajára, azzal a konkrét céllal, hogy közelebb hozza egymáshoz az idősügyet támogató információs–kommunikációs technológiai (IKT) innovációs szereplőket és a végfelhasználókat, azok között tartós együttműködést alakítson ki.

Jelenleg is léteznek idősügyet támogató IKT megoldások, mint például a betegadatok elektronikus kezelése, vagy a jelzőrendszeres szolgáltatásban használt karkötő, és egyéb orvosi digitális eszközök. Mindez azonban még kevés ahhoz, hogy az idős kliensek életminőségének javításához érdemben hozzá tudjunk járulni. Éppen ezért tartjuk szükségesnek és fontosnak, hogy az időskorúak részéről további felmerülő igényeket azonosítsunk be, és keressünk azokra innovatív információs – kommunikációs technológiai megoldásokat.

Az I-CARE SMART projekt keretében a résztvevő régiókban az önkormányzatok, egyetemek, érdekelt üzleti szereplők és a szociális és egészségügyi intézmények egy platform keretében fognak beazonosítani az időskorúak részéről jelentkező információs – kommunikációs technológiai megoldásokkal lefedhető igényeket, valamint keresnek, választanak ki és tesztelnek azokra választ adó ötleteket. Ebben nyitottak leszünk minden olyan – akár az üzleti, a civil vagy a közszférához tartozó – szereplő kezdeményezésére, akik az „ezüst gazdaság” aktív szereplői.

A projekt nyitótalálkozójára 2019. június 27-28. napokon került sor a vezető partner Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata szervezésében a lengyel, szlovák, olasz, cseh, német és ausztriai partnerszervezetek részvételével.

Most adásban
Téma: Jó ötletekhez mindig van forrás - kerekasztalbeszélgetés az önkormányzatok lehetőségeiről – Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége, Gyergyák Ferenc főtitkár, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Fekete Katalin kutató, Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt., Vargáné Kaiser Katalin polgármester, Nagyvenyim
Ezt követő adásaink