Belföld
Családbarát kutyafuttatót és gyermekjátszóteret kapott Ferencváros
OPH Kép: Horváth Fanni OPH
2019. október 11.

Különleges játszóteret vehettek birtokba csütörtökön a ferencvárosiak: a Tűzoltó utca és a Liliom utca sarkán lévő Tűzliliom parkban egymás mellett kialakított gyermek-, illetve kutyajátszótér a kisgyermekes kutyatulajdonosok számára jelenthet nagy segítséget a mindennapokban.

A különleges, családbarát kutyás gyermekjátszótér bizonyára ugyanolyan ismert lesz, mint a mára híressé vált balatonmáriafürdői kutyás strand – mondta a park átadásán Bácskai János, a 9. kerület polgármestere, aki szerint kezdeményezésükkel kiérdemelték a legkutyabarátabb városrész címet. A polgármester kiemelte azt is, hogy az új park a közösségi tervezés nagyszerű példája is egyben.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy budapesti szinten is hiánypótló beruházás valósult meg. Hozzátette: a főváros számára is fontos, ha egy korábban rossz állapotban lévő közterület tud olyan módon megújulni, hogy annak az ott lakók is örülnek, és városképileg is hozzáad Budapest arculatához. Emlékeztetett, hogy az elmúlt két ciklus munkáját ismeri el például az Economist azzal, hogy Budapestet a régió legélhetőbb városának választotta. Mint fogalmazott, a kulcsot ehhez az olyan fejlesztések jelentik, amelyek emberléptékűek, és értékek az ott lakók számára.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a 9. kerülettel való együttműködésük példamutató, fejlesztési céljai összecsengenek a fővárosi önkormányzat felfogásával.

Kulpinszky Eleonóra ötletgazda, a kerület helyhatósági képviselője az előzményeket felidézve arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai színvonalú megvalósulás közös munka eredménye. A beérkező javaslatokat figyelembe véve lett például kamerával őrzötté a terület, alakították ki a kerítéses „zsilipes” rendszert, amelynek köszönhetően biztonságban, védetten játszhatnak a kisgyerekek és a négylábúak, de a kutyatulajdonosok igényeit figyelembe véve kerültek a futtatóba a játékos eszközök, fejlesztők is. A park akadálymentes – emelte ki.

A futtatóban mulcsos és füves terület is várja a kutyusokat, és „ahogy közösségileg terveztük meg, úgy kell majd közösségileg fenntartani, és megőrizni rendezett, szép állapotát”. Ehhez pedig a kifüggesztett házirend megtartását kérik mindenkitől – fűzte hozzá.
A beruházás két ütemben valósul meg – folytatta –, a másodikban tovább fejlődik a játszótér, méghozzá az édesanyák és a kisgyerekek igényei, kérései alapján.

Az átadást kutyás bemutató kísérte, ahol a gazdik mellett a kedvenceket is finomságok várták.

-