Közigazgatás
Jövő héten indul az agrártámogatások előlegfizetése
OPH Kép: OPH
2019. október 11.

Október 16-án megkezdik mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegfizetését, amely idén mintegy 240 milliárd forint lesz – jelentette be Nagy István agrárminiszter Mészáros Józseffel, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnökével közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Magyarország az Európai Unió által lehetővé tett legkorábbi időponttól, október 16-ától kezdi meg az agrártámogatási előlegek kifizetését – közölte Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte: ezáltal segítik az őszi munkák zavartalan elvégzését és biztosítják a termelők pénzügyi stabilitását és likviditását.

A tárcavezető ismertette, hogy a Közös agrárpolitikában (Kap) évente közel 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra jogosultak a termelők. Ezt az összeget uniós és hazai társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési, továbbá nemzeti és uniós piaci támogatások egészítik ki. Így a magyar agrárium nagyságrendileg évente 600-700 milliárd forint támogatásban részesül.

Elmondta, hogy a támogatási rendszeren belül mind összegben, mind pedig az érintett termelők száma alapján a közvetlen támogatások, ezen belül is a két meghatározó területalapú támogatás ‒ a SAPS (egységes területalapú támogatás) és a zöldítés ‒ a leghangsúlyosabbak. Ezek

mintegy 170 ezer termelőt érintenek

– jegyezte meg. Az év végéig a közvetlen támogatásokból mintegy 200 milliárd forint kifizetése fog megtörténni, míg a Vidékfejlesztési program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd forint előleg kifizetése indulhat meg – ismertette a tárcavezető. Kiemelte:

a közvetlen támogatásoknál a tervek szerint idén 6 százalékkal nagyobb összeget fizetnek ki

a tavalyi év azonos időszakához képest.


Nagy István elmondta továbbá, hogy a 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként. Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelőknek emelt összegű előleget fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy minden feltételnek megfelelő gazdálkodó SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként, és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetésben részesülhet.

Az előlegfizetés másik fontos lábát a Vidékfejlesztési program keretében működő ökogazdálkodási és agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások jelentik, itt

mintegy 30 milliárd forint összegben számíthatnak a gazdálkodók kifizetésekre.

Emellett további 9 vidékfejlesztési intézkedésnél lesznek még idén kifizetések összesen 12,3 milliárd forint értékben.

A közvetlen támogatásokat kiegészítő, nemzeti költségvetésből finanszírozott tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot érintő egyes átmeneti nemzeti támogatásokra vonatkozó kifizetési terveik 15 milliárd forintot terveznek kifizetni az idén - mondta el az agrárminiszter.

A Magyar Államkincstár felkészült a kifizetések végrehajtására ‒ szögezte le Mészáros József, a szervezet elnöke, aki kiemelte, hogy október 16-tól megindítják a támogatási előlegek folyósítását: 50 ezer gazdaságnak mintegy 50 milliárd forintot folyósítanak majd.

Következő adásunk
Téma: A GDPR 2019. évi értékelése és az ez évi kiemelt feladatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink