Közigazgatás
Már lehet jelentkezni a a Kőrösi program ösztöndíjaira
OPH Kép: OPH
2019. október 15.

Keddtől egy hónapig, november 15-ig lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor program déli féltekére szóló ösztöndíjaira – jelentette be Potápi Árpád János. Kilenc hónapra, 2020. márciusától novemberéig szól a külföldi programszakasz – tette hozzá a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A programban 40 ösztöndíjas vehet részt, akik közül maximálisan 6 lehet egyházi pályázó. A program célterületei: Ausztrália és Új-Zéland., Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela), valamint a Dél-afrikai Köztársaság – ismertette Potápi Árpád János. Az államtitkár hozzátette: idén először az iskolaidőkhöz igazítva pályáztatják külön a déli és az északi Kőrösi Csoma Sándor Programot. Elmondta, hogy immár kilenc hónapra, márciustól november végéig szól az ösztöndíjasok külföldi programszakasza. Az északi féltekére szóló pályázatokat a hagyományoknak megfelelően kora tavasszal hirdetik majd meg.

A jelentkezni október 15. és november 15. között lehet.

A pályázat benyújtása elektronikus úton történik, a kulhonimagyarok.hu oldalon. A pályázók meghallgatása december elején zajlik majd. Kiutazás után minden ösztöndíjasnak legalább havonta egyszer beszámolót kell küldenie – hívta fel a figyelmet Potápi Ápád János.

Az államtitkár hangsúlyozta:

2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, ebben az ösztöndíjasoknak kiemelt szerepet szánnak.

A diaszpórában élő magyarság erősítését szolgáló Kőrösi Csoma Sándor Program 2013-ban indult, azóta a Kőrösi és Petőfi Programban mintegy ezer ösztöndíjat hirdettek meg és közel 800 ösztöndíjas vett részt. A két program már 28 országban van jelen - emlékeztetett.

Mindkét program sikertörténet

– fogalmazott Potápi Árpád János, aki bejelentette: idén november 14-én ül össze a Magyar Diaszpóra Tanács és november 15-én a Magyar Állandó Értekezlet.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium - összefoglaló – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink