Közigazgatás
Grezsa István: 112 új óvoda és bölcsőde épülhet meg külhoni magyar területeken
OPH Kép: ovodaprogram.eu
2019. október 26.

A 47,6 milliárd forint összköltségű fejlesztések első üteme elsősorban a működő óvodák felújítását célozta, a második és harmadik ütemben pedig új létesítmények valósulnak meg. A projektben összesen 112 új óvoda és bölcsőde épülhet meg, továbbá több mint 665 bölcsődei és óvodai intézmény újul meg.

A magyar kormány 2016 decemberében döntött a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program első üteméről, amelynek eredményeként 17,1 milliárd forintos forráskeretet biztosított a külhoni magyar területek óvodai-bölcsődei hálózatának megerősítésére, megújítására és bővítésére. 2017-ben újabb, közel 21,5 milliárd forintos óvodafejlesztési programcsomaggal bővült a projekt, ezt követően pedig további 9 milliárd forint jutott az infrastruktúra és a humán-erőforrás fejlesztésre.

A három lépcsőben megvalósuló program egy rendszerszintű, komplex beavatkozás a magyar nemzetpolitikába

‒ emelte ki Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Rádió Orienten.

gyermekek a kárpátaljai Mezőváriban átadott óvoda ünnepségén
Forrás: ovodaprogram.eu

Mint mondta, a gazdaságfejlesztési programok mellett Trianon óta ez a legnagyobb rendszerszintű program, amely valamennyi Kárpát-medencei területre kiterjed. A 47,6 milliárd forint összköltségű beruházás első üteme elsősorban a működő óvodák felújítását célozta, a második és harmadik ütemben pedig új létesítmények valósulnak meg. Erdélyben 54, a Felvidéken 11, Kárpátalján 10, a Vajdaságban és Ausztriában 1-1 új óvoda, illetve bölcsőde létesülhet. Emellett Erdélyben 50, a Felvidéken 95, Kárpátalján 59, a Vajdaságban 6, Muravidéken 1, Horvátországban 6 intézmény újulhat meg.

A miniszteri biztos hozzátette: Abban az 1664 óvodában, amelybe magyar gyermekek járnak, 2 éve működik a magyar játszósarok. Az óvodaprogram kiemelt figyelmet fordít a magyar nyelvet beszélő cigányságra is, így annak érdekében, hogy minőségi óvodai oktatásban részesüljenek, 15 magyar tannyelvű roma óvoda fejlesztése valósul meg.

Magyar Sarok
Forrás: ovodaprogram.eu

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program során megvalósuló beruházásokhoz építészeti útmutatók készültek, amelyek alapvetően az új épületeknek a meglévő épített környezetbe történő szerves beillesztését segítik, az évszázadok folyamán kialakult helyi építészeti stílusok figyelembevételével. Az útmutatók régiókra bontva tárgyalják a Kárpát-medencét.

Nehéz volt tájegységenként összehangolni az építészeti sajátosságokat. Például Révkomáromban, ahol panelrengeteg vesz körül egy óvodát, nem lehetett tájjellegű magyar épületet építeni, hanem úgy kellett modern épületet létesíteni, hogy az az eredeti környezetbe illeszkedjen, de mégis a panelrengeteg által sugárzott múlt káros örökségével szemben egy 21. századi perspektívát nyújtson

– részletezte Grezsa István.

Készült Csallóköz-Dunamente, Délvidék, Felföld, Kárpátalja, Szamos-vidék, Székelyföld építészeti segédlet.

A fejlesztéssorozat az elmúlt években lelki kérdés volt. Egy ilyen méretű beavatkozás már nyomot hagy a többségi nemzet által fenntartott kisebbségi óvodarendszeren is, ezért azokat a félelmeket kellett legyőzni, amelyek egyfajta magyar térfoglalásként akarták beállítani az óvodafejlesztési programunkat

– emelte ki.

Átadták az új, magyar óvodát Maroshévízen
Forrás: ovodaprogram.eu

A miniszteri biztos hozzátette, hogy a magyar beavatkozás a külhoni magyar nemzetrészekbe arra sarkallta a többségi nemzeteket, hogy fokozottabban forduljanak az ilyen típusú nevelési helyszínek felé.

Romániában bejelentettek egy komoly óvodafejlesztési programot, Szlovákiában pedig azt látjuk, az európai uniós forrásokból már jut a magyar óvodákra is...

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési projekt rendelkezik egy központi programelemmel, amelynek elsődleges célcsoportjai az óvodák és az óvodai közösségek köré fonódó szakértői hálózatok, illetve ennek a hálózatnak a kialakítása, megerősítése, valamint szakmai támogatása. Ennek keretében Romániában az eltelt 2 évben egy 180 órás, akkreditált óvodapedagógiai fejlesztő program valósult meg, Szlovákiában és Kárpátalján is több helyszínen zajlottak továbbképzések.

Grezsa István úgy véli, a magyar óvodapedagógiai módszerek fokozott elterjedése automatikusan megoldja az identitás kérdését. A projekt kezdetén 48 ezer gyermek járt magyar óvodába, a cél, hogy 2022 elejére 60 ezerre növekedjen ez a létszám és a felnövekvő diákok magyar iskolákban folytassák tovább tanulmányaikat. A 2021 decemberéig tartó program utolsó ütemének kiemelt feladatai az új intézmények építései, illetve átadásai lesznek.-