Külföld
Szijjártó: Magyarország támogatja a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezetet
MTI Kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás
2019. október 31.

Magyarország aktív tagja a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezetnek és elkötelezett amellett, hogy a világ teljesen mentes legyen a vegyi fegyverektől - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Hágában, miután tárgyalt Fernando Ariasszal, a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezet főigazgatójával.

A megbeszélést követően Szijjártó Péter elmondta: a tömeges illegális migrációs hullámok, a terrorfenyegetettség növekedése, valamint a példa nélküli technológiai fejlődés „sajnálatos módon megnöveli a kockázatát" annak, hogy rossz szándékúak kezébe kerülnek veszélyes vegyi anyagok.

„Annak érdekében, hogy az ebből fakadó veszélyeket és a kockázatokat megelőzzük és kiszűrjük, arra van a szükség, hogy a világon még létező összes vegyi fegyver megsemmisítésre kerüljön" - tette hozzá.

Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Magyarország egyértelműen kiáll amellett, hogy minden ország a világon, amely még rendelkezik vegyi fegyverrel, haladéktalanul semmisítse meg azokat.

A miniszter kiemelte: Magyarország 35 ezer euróval támogatja annak a labornak az építését, amely lehetővé teszi a veszélyes vegyi anyagok kiszűrését annak érdekében, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezet fel tudja venni a technológiai harcot is a vegyi fegyvereket esetlegesen kifejlesztőkkel.

Most adásban
Téma: Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Pergő Margit Berhida polgármestere, a TÖOSZ társelnöke; Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége
Ezt követő adásaink