Gazdaság
Pénzügyminisztérium: tovább emelkedik a lakásépítések száma
Pénzügyminisztérium Kép: Máté Évi
2019. november 6.

A meghozott kormányzati intézkedéseknek is kiemelt szerepe van abban, hogy az idei első három negyedévben már 10.300 új lakás épült, valamint 2,7 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Az eddigi folyamatok alapján 2019 egészére nézve folytatódhat az újonnan épített lakások számának emelkedése – közölte a minisztérium.

A kormány lakáspolitikájának középpontjában változatlanul az áll, hogy a családok saját otthonhoz jutását támogassa. Ehhez nyújt érdemi segítséget a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), amely elindulása óta több mint 353 milliárd forinttal járult hozzá 117 ezer család álmainak megvalósításához. A Családvédelmi Akcióterv részeként idén júliustól pedig már a kistelepüléseken élők számára szintén elérhető a program, így a Falusi CSOK keretében használt lakás vásárlására, illetve felújítására nyílik lehetőség. Kiemelendő, hogy a főváros mellett a községekben emelkedett a legjelentősebben, 4,4 százalékkal a kiadott építési engedélyek száma az újonnan épített lakások 6,4 százalékos növekedése mellett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A lakáspiaci folyamatok azt mutatják, hogy a 2008 utáni drasztikus visszaesést követően tovább folytatódik a hazai 4,4 milliós lakásállomány minőségi megújulása és mennyiségi javulása. Ebben a családok otthonteremtésének támogatása mellett különösen a munkaerő-piacot érintően meghozott, valamint az építőipari beruházások megvalósítását elősegítő kormányzati intézkedések éreztetik leginkább a hatásukat. Azokat a tervezett lakásokat, amelyek már 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkeztek, ugyancsak a kormány döntése értelmében továbbra is kedvezményes áfa-kulccsal lehet értékesíteni. Mindezek eredményeként az elkövetkező időszakban számos, jelenleg még kivitelezés alatt álló ingatlanfejlesztés valósulhat majd – írta a Pénzügyminisztérium.

Most adásban
Téma: Újabb 63 speciális jármű áll a Katasztrófavédelem szolgálatába – Dóka Imre tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese
Ezt követő adásaink