Gazdaság
A jövő innovációs kihívásairól tárgyalt Palkovics László
ITM Kép: Iró Zoltán
2019. november 8.

A magyar és bajor kormányok azonos irányokban gondolkodva tervezik megújítani gazdaságaikat, megerősíteni versenyképességüket – állapította meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezető a volt bajor miniszterelnök kezdeményezésére tárgyalt Edmund Stoiberrel a jövő innovációs kihívásairól 2019. november 8-án, Budapesten.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar–német együttműködések élénkítése mellett a két állam vezetői a legmagasabb szinten kötelezték el magukat. A gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésének kiemelt területe a kutatás-fejlesztés és innováció, a közös lehetőségek feltérképezése érdekében idén tavasszal kétoldalú munkacsoport alakult. Az IMF különböző országok gyártási rendszereit értékelő felmérése szerint Magyarország Németországgal azonos szinten áll, ami azt mutatja, hogy ma már nemcsak idehozzuk és alkalmazzuk a fejlett technológiát, hanem képesek vagyunk a továbbfejlesztésre is – fejtette ki Palkovics László.

Magyarországnak a német tartományok közül hagyományosan Bajorországgal a legélénkebbek a külkereskedelmi kapcsolatai. A hazánkban jelen lévő 150 bajor nagyvállalat megtalálta itt a számítását, mintegy 8 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat, 50 ezer munkahelyet teremtve. A legmagasabb technológiai színvonalat képviselő fejlesztések sorába tavaly csatlakozott be a BMW jó ütemben haladó debreceni gyárépítése.

A bajor kormány idén ősszel technológiai offenzívát hirdetett, 2 milliárd eurós ráfordítással megvalósuló hightech-programjuk célja, hogy a tartományt technikailag újabb fejlődési pályára állítva korszerűsítse. A széleskörű stratégia alappillérei a mesterséges intelligencia (MI) és a mobilhálózatok fejlesztése, a felsőoktatási megerősítése, a kis- és középvállalkozások támogatása.

Palkovics László kijelentette, hogy ezek a fő irányok határozzák meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságvédelmi törekvéseit is. A magyar kormány a hazai gazdaság kilátásait és lehetőségeit alapvetően meghatározó tényezőként kezeli az MI térnyerését és az 5G bevezetését. E területekre a piaci szereplők és szakmai szervezetek bevonásával konkrét intézkedési javaslatokat tartalmazó szakpolitikai stratégiák készülnek. Az innovációs tárca a vállalkozásokkal együttműködni kész, nemzetközi szinten is versenyképessé váló egyetemeket állítja innovációs és kutatás-fejlesztési erőfeszítései középpontjába. A kis- és középvállalkozások gazdasági szerkezetváltását ösztönző, zöld és high-tech megújulását támogató stratégiát éppen a napokban mutatta be az ITM – tette hozzá a miniszter.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - a hazai mikro- kis- és középvállalkozások helyzete - szakmai szimpózium - összefoglaló 1. rész – Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezet
Ezt követő adásaink