Életmód
Lezárult az idei Jónak lenni jó kampány
MTI/M1 Kép: MTI/Balogh Zoltán
2019. december 16.

Több mint 214 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampányában, a Jónak lenni jóban, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány. A kampány vasárnap egész napos műsorfolyammal zárult a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatornán.


Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta: a közszolgálati médiának fontos vállalása, lehetősége és kötelessége is, hogy advent időszakában felhívja a figyelmet a szeretetre, a segítségre és azokra a szervezetekre, amelyek erre érdemesek.

Kiemelte: ez egy olyan misszió, amelyet nemcsak elkezdtek és folytattak, hanem a jövőben is az akció mellé állnak. Hozzátette: a Jónak lenni jó nemcsak erről az egy napról szól, hanem a közmédia munkatársainak sok hétnyi munkája van benne, amelyért köszönet illeti őket.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője a műsor zárásakor elmondta: ennek a napnak az óriási eredménye, hogy munkatársaikat a gépkocsivezetőktől a szakasszisztensekig megismerték az emberek. „Jólesik az az elismerés és szeretet, ami árad felénk, és ezt éreztük mindannyian” – tette hozzá.

Az összegyűlt pénzből egyebek mellett egy vagy két mentőautót fognak lecserélni, biztosan beszerezik a magasfrekvenciás lélegeztetőgépet, és lehetőségük nyílik arra is, hogy a kampányban felajánlott négy inkubátor mellé további újakat szerezzenek be.

A műsorban elhangzott, hogy

az adományvonal még él, és év végéig megvásárolhatók azok a tárgyak, amelyek még nem keltek el.

A Jónak lenni jó egész napos műsorfolyama vasárnap reggel 9 órakor kezdődött, ismert emberek és művészek ajánlottak fel tárgyakat, amivel a koraszülötteket segítették. Zséda egyik fellépőruháját ajánlotta fel, Rúzsa Magdi pedig egy dedikált DVD-t és egy Kosztolányi Dezsőről szóló könyvet kínált fel licitálásra. Pitti Katalin operaénekes külön koncertet adott a Jónak lenni jónak.

Közben folyamatosan érkeztek a vendégek a közmédia adományműsorába. A stúdióban minden vendég felakasztott egy-egy díszt a Jónak lenni jó karácsonyfájára. Többször is kapcsolták a Peter Cerny Alapítvány helyszíneit, hiszen a Jónak lenni jó idén az alapítványt támogatta – foglalta össze az eseményeket az M1 Híradója.

A vasárnapi műsor vendége volt Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki egy napot töltött el a Peter Cerny Alapítvány munkatársaival, hogy megismerje a szervezet tevékenységét. Herczegh Anita felidézte, hogy együtt utazott az alapítvány munkatársaival a mentőautóban, több budapesti kórházban is jártak.

Tapasztalatairól szólva elmondta: korábban úgy gondolta, hogy egy mentőautónak a lehető leggyorsabban kell haladnia, a koraszülöttek szállításánál azonban a sebességnél sokkal fontosabb a baba nyugalma és biztonsága, ezért az ilyen mentők lassabban közlekednek.

Hozzátette: megnyugtató volt látnia, hogy a mentőautó nagyon jól felszerelt, az alapítvány munkatársai pedig a legapróbb részletekre is odafigyelnek, mindenre próbálnak felkészülni. Példaként említette, hogy minden baba kap egy horgolt polipot, amelynek csápjaiba tud kapaszkodni a köldökzsinór helyett.

Herczegh Anita véleménye szerint elhivatottság, szakértelem, tapasztalat és rutin jellemzi az alapítvány munkatársainak a munkáját. Kiemelte: azok az orvosok vagy nővérek, segítők, akik az alapítványban dolgoznak, hihetetlen felelősségteljesen, odaadással, küldetéstudattal végzik a munkájukat.

Hozzátette, biztonságérzetet ad számára, hogy milyen jó kezekben vannak azok a babák, akik a Peter Cerny Alapítvány gondozásába kerülnek. A köztársasági elnök és felesége két tárggyal is támogatta a Jónak lenni jó idei kampányát: egy értékes pezsgőspohár-készlettel és a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet szerzett magyar vízilabda csapat tagjai és vezetőedzője által dedikált plakáttal.

Somogyvári Zsolt szerint a pénzen túl az egész szakmát segítette a Jónak lenni jó.

Most adásban
Téma: A kormány rövid és hosszú távú intézkedései az erdőgazdálkodásban - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Lomniczi Gergely főtanácsadó, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink