Gazdaság
Új óvodát adtak át Pesthidegkúton
Pénzügyminisztérium Kép: PM
2020. január 16.

Az előretekintő, saját jövőjüket felelősen tervező társadalmak kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekeket érintő fejlesztésekre – jelentette ki Varga Mihály Budapest II. kerületének új, száz férőhelyes óvodájának átadásakor.

A pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő kiemelte: Pesthidegkút egyik legrégebbi óvodaépületének kiváltását tette lehetővé az a 400 millió forintos uniós forrás, amellyel a magyar kormány a II. kerületi önkormányzatot támogatta.

A kormány olyan ország építésén dolgozik, ahol az emberek biztonságban érzik magukat, ahol megéri dolgozni, amely támogatja a gyermeknevelést, és elérhetők, jók a gyermeknevelést segítő szolgáltatások – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a kormány családbarát hellyé kívánja tenni Magyarországot, a megtett intézkedések jó irányba mutatnak, de még sokat kell dolgozni ezért a célért. 2010 óta folyamatosan növeljük azokat a költségvetési forrásokat, amelyek a családok megerősítését és a gyermeknevelés támogatását szolgálják, így ma már Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások bruttó hazai termékhez viszonyított aránya – emlékeztetett a tárcavezető.

A gyermeknevelést segítő intézményekről szólva a miniszter elmondta, hogy az elmúlt közel tíz évben jelentős mértékben – mintegy tízezerrel – nőtt az óvodai férőhelyek száma, és ezzel párhuzamosan jóval több óvodapedagógus foglalkozhat a gyermekekkel, mint korábban. A kormány jelentős összeget fordított óvodafejlesztésekre és a gyermekétkeztetési feltételek javítására is.

Varga Mihály elmondta: a kormány továbbra is fontos célkitűzésének tartja a helyi kezdeményezések és fejlesztések támogatását. A Pesthidegkúton most elkészült óvoda a zöldmezős beruházás eredményeként modern, tágas és otthonos környezetet teremt a gyermekek számára, a fejlesztés révén a férőhelyek száma a korábbi 77-ről 100-ra emelkedett. A beruházás megvalósításához a II. kerületi önkormányzat 400 millió forint uniós támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

-