Életmód
Megválasztották az Év sportolóit
m4sport.hu Kép: MTI/Illyés Tibor
2020. január 17.

Hosszú Katinkát és Milák Kristófot választották az Év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetségének 62. alkalommal kiírt szavazásán. Az M4 Sport – Az Év sportolója gálán a 2019-es év legjobb csapatának az egyéni sportágakban Babos Tímea és Kristina Mladenovic teniszpárosa, a hagyományos csapatsportágakban a Ferencváros férfi vízilabdacsapata bizonyult.

A köszönetét Kínából küldött videoüzenetben megfogalmazó Hosszú Katinka hetedik elsőségét szerezte meg, ezzel utolérte a rekorder Egerszegi Krisztinát.

Milák Kristóf a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszólegendától, Mark Spitztől vette át a díjat. A címét azzal érdemelte ki, hogy a kvangdzsúi világbajnokságon 200 méter pillangón megdöntette minden idők legeredményesebb olimpikonjának, Michael Phelpsnek a világrekordját, és ezzel aranyérmes lett. „Magam ellen szurkoltam, hogy ne kelljen itt állnom, mert nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok” – mondta a színpadon Milák. Spitz ehhez csak annyit tett hozzá, hogy megtiszteltetés számára olyan embernek adni a díjat, aki 10 másodperccel gyorsabb volt nála a világbajnoki aranya alkalmával.

Az Év edzője a Fradi pólósainak trénere, Varga Zsolt lett. „Volt olyan pillanat, amikor be akartam fejezni a pályafutásomat, de akkor egy barátom azt tanácsolta, egyszerűsítsem a gondolataimat és üzeneteimet” – mondta a zöld-fehérek trénere, aki edzői hitvallását is megfogalmazta a színpadon: „nem érdekel, mitől nem működik, az érdekel, mitől működik”. Hozzátette, az elismerést annak köszönheti, hogy amikor edzeni kellett, edzettek, amikor játszani kellett, játszottak, amikor nyerni kellett, nyertek a játékosai.

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros lett. „Most átvettük a stafétát a győri kézisektől, de remélem, méltóak leszünk rá és mi is hasonló sikerszériát indítottunk el” – utalt a csapat kapitánya, Varga Dénes a másik jelöltre, a 2017-ben, 2018-ban és tavaly is BL-győztes győri kézisekre.

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic világbajnok női teniszpárosa végzett az élen a szavazáson.

2019-es esztendő legjobb labdarúgójának járó elismerést a férfiaknál Gulácsi Péter, a nőknél Jakabfi Zsanett vehette át. A tavalyi év legszebb góljának Zsóri Dániel Puskás-díjas ollózását választották. A Magyar Labdarúgó Szövetség Életműdíját pedig Mezey György mesteredző, korábbi szövetségi kapitány vehette át.

A fogyatékos sportolóknál Ekler Luca és Kiss Péter Pál lett a legjobb, a csapatok kategóriájában a férfi kosárlabda-válogatott, az edzők között pedig Szabó Álmos nyert.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíját a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamásnak ítélték oda, akit felállva, vastapssal fogadott a publikum. A legendás sportember erő, kitartás és szerencse mellett azt a kis hazafiságot kívánta a tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolóknak, amire mindegyiküknek szüksége van. „Elszállt felettem az idő” – utalt súlyos betegségére az MTK legendás sportolója, és szeretetcunaminak nevezte a közönség köszöntését.

A 14 díjátadó ceremóniát elválasztó produkciókban összesen 178 fellépő lépett színpadra. Az idei ötkarikás játékokra utalva szerepet kaptak az 1964-es tokiói olimpia hősei.

-