Kultúra
Megújul a szalézi rend óbudai központja
Pénzügyminisztérium Kép: MTI/Bruzák Noémi
2020. február 11.

Magyarországon természetes szövetségesként tekintünk az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak hazánk szellemi és lelki megújulásában – hangsúlyozta Varga Mihály a Magyar Szalézi Tartomány óbudai központjában, ahol két épület alapkövét helyezte el Andrásfalvy János jelenlegi és Ábrahám Béla korábbi tartományfőnökkel.

A pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselője kiemelte: az új rendház és oratórium a magyar kormány 2,2 milliárd forintos támogatásából valósul meg.

A kormány kiemelt feladatának tartja az egyházak támogatását annak érdekében, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el – emelte ki Varga Mihály. Az elért eredményekről szólva a miniszter elmondta: 2010 óta megduplázódott, 220 ezerre nőtt az egyházi óvodákban, általános és középiskolában tanulók száma. Az elmúlt tíz évben a magyar kormány támogatásával közel 3000 templom újult meg, illetve 120 új épült nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence magyarlakta területein is.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a szalézi a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szerzetes közössége, a hátrányos helyzetű gyermekekért végzett tevékenységük különösen fontos. Varga Mihály emlékeztetett: a kormány 2018-ban a hátrányos helyzetű fiatalok támogatása érdekében szakképzési együttműködési megállapodást kötött a Szalézi Intézmény Fenntartóval. Mint mondta: nem nélkülözhető az a közösségi élet sem, amely a rendházak sajátja, mert a fiatalok értékesen tölthetik szabadidejüket, barátságokat köthetnek, és megerősödhetnek a keresztény hitben. A kormány ezért örömmel támogatta a mostani beruházást, annak reményében, hogy az új rendház és közösségi terem hozzájárul a helyi társadalom erősítéséhez, Óbuda egész közösségének javát szolgálva – tette hozzá a politikus.

Most adásban
Téma: Az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány feladatai és céljai – Borszéki Molnár Dalma elnök, Együtt Mindannyiunkért Alapítvány
Ezt követő adásaink