Életmód
Jótékony varázslat, avagy minden napra egy mese!
OPH Kép: shutterstock
2020. február 13.

A mesék varázslatos világába avatta be a Rádió Orient hallgatóit Hunya Csilla pszichológus, meseterapeuta. Rámutatott, hogy az emberiség és a közösségek közös kultúrkincse nemzedékről nemzedékre öröklődik, s ennek nem csak a közösségek, de az egyes ember számára is építő, összekötő ereje van.

A szakember példákkal és élethelyzetek bemutatásával tette érzékletessé azt, hogy miként lehetnek a mesék az élet teljesebbét tételének hasznos eszközei és katalizálói.

A beszélgetés keretében az alábbi kérdések kerültek áttekintésre:

  • Miért fontosak a mesék az embereknek, közösségeknek? (Intézményi és kultúrtörténeti visszapillantás)
  • Miként és hogyan tud (képes) azonosulni a modern ember a mesék hőseivel?
  • Melyek a mesék örök érvényű üzenetei?
  • Mi a meseterápia és melyek ennek lehetséges (jótékony) hatásai?
  • Miként és hogyan kell értelmezni a mese tipikus szereplőinek (hős, álhős, segítő, ellenfél, a keresett személy) pszichés jelentését és jelentőségét?
  • Miért olvassunk meséket? Hogyan találhatjuk meg a saját (hősünket) mesénket?

A műsor végén válogatásra került sor élethelyzetekre szóló mesékkel és példákkal. Ez utóbbi körben kiemelésre került a Hófehérke, A csillag szemű juhász és A rút kiskacsa meséje, valamint a történetekhez kötődően az azokhoz kapcsolódó legfontosabb üzenetek és példázatok.

Aki meghallgatja ezt a lélektől lélekig terjedő rendhagyó irodalmi disputát, az talán nem is fogja túlzónak tartani a szakértő azon ajánlását, hogy a mai kor embere is olvasson el minden nap egy mesét, mivel ezáltal teljesebbé válik az élete, gazdagodik személyisége.

Téma: Mit adnak nekünk a mesék, avagy: meseterápiával a teljesebb és boldogabb életért?
Vendég: Hunya Csilla szakértő
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Most adásban
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink