Belföld
Operatív törzs: Az országban mind a hét koronavírus-teszt laboratórium éjjel-nappal működik
hirado.hu
2020. március 29.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kórházparancsnokok vasárnap kapják kézhez megbízólevelüket és ezután kezdhetik meg működésüket. Elsődleges feladatuk a készletgazdálkodási szabályok, valamint az információ áramlás biztosítása lesz, valamint az objektumok védelme. Munkájukkal tehermentesítik a statisztikai adatszolgáltatásban az egészségügyi dolgozókat – fűzte hozzá.

Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy kijárási korlátozás bizonyos mozgási lehetőséget biztosít, de nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon gyülekezhet, használhatja a közösségi területeket.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy újabb 65 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg. Ezzel 13-ra emelkedett a vírusban elhunytak száma. Átlagéletkoruk 69 év.

Jelenleg 14 beteget ápolnak intenzív osztályon

Müller Cecília azt mondta, hogy egyre több laboratóriumi vizsgálatot végeznek, hiszen még mindig zajlik a kontaktuskutatás. Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak 7 laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás – közölte.

A koronavírus tünetei a láz, száraz köhögés és fáradság, izomfájdalom, hidegrázás. A betegség ritkán jár váladékképződéssel járó köhögés – mondta.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség, de fontos, hogy ők is kötelezően maradjanak otthon, családtagjuktól elkülönülve. Az elmúlt napok kormányzati intézkedéseit értékelve elmondta, hogy azok szigorításokat tartalmaznak és azt javasolta, hogy mindenki tartsa be ezeket a rendelkezéséket, és maradjanak otthon és csak szükség esetén menjenek nyilvános helyekre.

Bírják kapacitással a kórházak

Kiemelte, hogy rendelkezésre állnak a kapacitások így az ágyak, az orvosok és a gyógyszerek is.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy vannak pozitív leletet produkáló egészségügyi dolgozók, ők és családtagjaik is karanténban vannak. Elkészült egy eljárásrend, amelyen keresztül besorolják az egészségügyben dolgozókat, hogy mennyire kitetettek a kockázatoknak.

A kockázatbecsléseket a foglalkoztató intézmények végzik. A tesztek egyik részét a laboratóriumokban végzik, ahol a vírus örökítőanyagát tudják kimutatni, míg más tesztelési módszerekkel utólag kimutatható, ha valaki korábban már megfertőződött. Mindkét tesztelési eljárásnak megvan a maga szerepe – hangsúlyozta a tiszti fő orvos.

A magyar halálozási adatokat értékelve elmondta, hogy azok nem kiugróan magasak nemzetközi mércével mérve.

Hozzátette, hogy nincs értelme ezeket az adatokat vizsgálni, mert országonként más és más a tesztelés módszere és azok időbeni kifutása.

„Magyarországon időben történtek a védekezési lépések, és bízunk benne, hogy a járvány görbe lapos marad és nem terheli az egészségügyi rendszert” – emelte ki.

A nagymágocsi idősek otthona minden lakóját tesztelték

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója – erősítette meg a sajtóinformációkat Müller Cecília. Az otthonban 268-an laknak, a hatóságok megkezdték az ilyenkor szokásos járványügyi intézkedéseket.

A lakók közül heten pozitív tesztet produkáltak, de az intézményi dolgozók közül senki nem fertőződött.

Most adásban
Téma: A kulturális szféra aktuális kérdései - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma - összefoglaló – Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Szente Vajk színész, rendező
Ezt követő adásaink