Gazdaság
A gazdaság talpra állásának kulcsa a kedvezményes hitel és a szabályozók
OPH Kép: OPH
2020. március 30.

A vállalkozók helyzetéről, jövőbeli esélyeiről és a válságból való kilábalásról beszélt az OrientPress Hírügynökségnek Marjay Gyula, a VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnökségi tagja március 25-én, szerdán Budapesten.

A vállalkozásokat egy prosperáló időszakban – és nagyon rapid módon – érte a járvány és a veszélyhelyzet okozta gazdasági klímaváltozás. Egyes szektorok, iparágak már februárban megtapasztalhatták ezt – fogalmazott Marjay Gyula. A hatások egyszerre jelentkeznek, mert egyfelől csökken a fogyasztás, miközben az üzletekben fel is vásárolnak az emberek, illetve megjelentek az elbocsátások és a munkaerőtöbblet. A szakember azt tanácsolja, hogy a munkaadók egyezzenek meg a munkavállalóval, hiszen a veszélyhelyzet elmúltával „valakikkel újra kell majd indítani a gazdaságot”. Ehhez szükséges, hogy további ágazatok is részesüljenek a béreket terhelő járulékok mérséklésében, elengedésében.

A szervezet vezetője elítélte azokat a kereskedőket, akik indokolatlan előnyökhöz próbálnak jutni a kialakult helyzetben. Mint fogalmazott: „a nem tisztességes kereskedőket ki kell szűrni”. Beszélt arról is, hogy az idő sürgetése miatt a kormány nem egyeztethetett a bankokkal a hiteltörlesztési moratórium kapcsán, ami nem baj, mert gyorsan kellett cselekedni, ugyanakkor emlékeztetett: a hiteleket nem engedték el, azokat vissza kell fizetni. „Remélhetőleg nem kamatos kamattal” – jegyezte meg, hozzátéve: a szervezet további részletfizetések bevezetését javasolja.

A végrehajtási eljárások szünetelésével összefüggésben kiemelte, hogy adótartozást nem engednek el, és az adóvégrehajtás a veszélyhelyzet megszüntetése után 15 nappal újraindul. A gazdaság talpra állításával kapcsolatban a hitelek fontosságát hangsúlyozta. „Nem értek egyet azokkal a külföldi gyakorlatokkal, ahol a lakosságnak juttatják közvetlenül a pénzt” – fogalmazott. A szakember ugyanis úgy véli, a vállalkozásokon keresztül vezet az út a kilábaláshoz. Ugyanakkor – folytatta – a pénzt irányítottan kell célba juttatni, hogy majd a termelésből lehessen visszafizetni a helyreállítási hitelt, méghozzá kedvező kamatokkal.

Emlékeztetett: az MNB 2 600 milliárd forint hitelkeretet biztosít a kereskedelmi bankoknak, amelyeknek új pénzügyi termékeket kell kidolgozniuk. Kiemelte: elengedhetetlen a pozitív hozzáállás, illetve egyszerűsíteni kell az adminisztratív eljárásokon. Az autóiparral összefüggésben hangsúlyozta: itt komoly állami segítségre számítanak majd. Mint összegezte, a talpra állás két kulcseleme a kedvezményes hitel és a szabályozók. A vállalkozások egymás felé való tartozásteljesítése kapcsán emlékeztetett, hogy jó irány volt, amikor 30-60 napra csökkentették a határidőt, de előre kell lépni és – akár egy rendelettel – 15 napra csökkenteni. Ez alól csak a mikrovállalkozásokat kellene kivenni – fűzte hozzá.

A VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezetének elnökségi tagja az OrientPress stúdiójában
Forrás: OPH

Marjay Gyula kitért a likviditás kérdésére is, hiszen „mindehhez pénzre van szükség”. A vállalkozók érdekvédelmi szervezetei és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éppen ezért közvetítői szerepet kell, hogy vállaljon a vállalkozások és az állam között. Álláspontja szerint a likvid pénzeszközt jelen helyzetben hitelből lehet biztosítani, viszont fontos lenne egy munkaerő-megtartó támogatás is, akár az álláskeresési támogatást kiváltva.

Az agrárium helyzete kapcsán Marjay Gyula hangsúlyozta, hogy nem számít élelmiszer-ellátási gondokra, a későbbiekben pedig a mezőgazdaság lehet a húzóágazat, azon belül is a kertészet és a gyümölcstermesztés. Az import jelentősen csökkenhet, és ha jól sáfárkodnak a gazdák a lehetőséggel, komoly eredményeket érhetnek el. A vállalkozások jelenlegi helyzetéről szólva megjegyezte, most sokan kreativitással, új ötletekkel igyekeznek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Fontosnak nevezte, hogy a vállalkozásoknak ki kell használniuk az e-kereskedelemben és az informatikai megoldásokban rejlő lehetőségeket, hiszen „most megváltoznak a fogyasztói szokások”.

Mind az újrainduláshoz, mind a vállalkozásindításhoz számos szempontot kell figyelembe venni – mutatott rá a szakember –, és sok mindent kell újra-, illetve végiggondolni, például a vállalkozó lehetőségeit, tudását, a gazdasági környezetet. „Két dolog azonban elengedhetetlen a sikerhez: a jó ötlet és a jó üzleti terv” – fogalmazott, hozzátéve: meggyőződése az is, hogy szakmai tudás nélkül semmilyen vállalkozásba nem érdemes belevágni.

Marjay Gyula végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a honlapjukon elérhetők a vállalkozások szüneteléséhez szükséges tanácsok, illetve más aktuális hírek. Minden érdeklődőt arra biztatott, hogy keresse a szervezetüket, ahol készséggel segítik őket és adnak tanácsot.


Az OrientPress televíziós adásának első része a szimpóziumról ITT, a második ITT érhető el.

Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - a hazai mikro- kis- és középvállalkozások helyzete - szakmai szimpózium 1. rész
Vendég: Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete
A szimpózium moderátora: Horváth Csaba László, műsorvezető: Mérő Lenke, szerkesztő: Dobos Ágnes, Négyessy Márta
01:06 Együttes hatások: csökkenő fogyasztás - felvásárlás, elbocsátások - munkaerőtöbblet
07:53 Nyerészkedő, árdrágító vállalkozók
10:50 Tartozások, bankhitelek, adók a válsághelyzetben
22:02 A gazdaság talpra állításának kulcsa a kedvezményes hitel és a szabályozók
27:25 Likviditás - a Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozók érdekvédelmi szervezetei közvetíthetnek a felek között
33:58 Az agrárium fontos szerepe a gazdaság újbóli fellendülésében
37:45 Fejlesztések, kreativitás a vállalkozásokban, újraindulás a válság után
Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink