Életmód
KINCS: komoly segítség a szülőknek a nyári tábor
KINCS Kép: Pixabay
2020. május 24.

Nyáron sok családnak okoz fejtörést, hogyan oldja meg gyermeke felügyeletét a szünidőben. A járvány miatt sok szülő felhasználta a szabadságát, hogy gyermekére vigyázzon otthon, így ők nehezebben tudják megoldani a gyermekfelügyeletet a nyári szünetben.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) május 18. és 20. között készült 1000 fős reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a 14 év alatti gyermeket nevelők 40 százaléka tervezi, hogy táborba küldi gyermekét a nyári szünet alatt. Számukra jó hír, hogy a kormány döntése szerint június 16-tól szervezhetők napközis és ottalvós nyári táborok is az érvényes járványügyi előírások betartásával.

A járványhelyzet számos kihívás elé állította a magyar családokat, így kíváncsiak voltunk arra, mekkora gondot jelent a nyári szünetben a szülőknek 14 év alatti gyermekeik felügyelete. A válaszadók 48 százalékának ugyan nem jelent ez problémát, ugyanakkor 25 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy komoly gondot okoz gyermekük nyári felügyeletének biztosítása – írja az intézet.

A nyári hónapokban, az otthoni, családon belüli megoldások mellett legtöbben a napközis táborokat vennék igénybe, a válaszadók 29 százaléka egyértelműen számít erre a lehetőségre, további 11 százalék pedig még gondolkozik rajta. Ottalvós táborokba a megkérdezettek 16 százaléka szívesen küldené gyermekét, 8 százalékuk pedig még nem döntött ebben a kérdésben.

A 14 év alatti gyermeket nevelők több mint harmada számít a nagyszülői segítségre a szünidőben. A szülők ötöde baráti, illetve rokoni, és mindössze hat százaléka fizetett külső segítséget is igénybe venne. A 6 év alatti gyermekek szüleinek kétharmada tervezi, hogy óvodába és bölcsődébe viszi gyermekét a nyári időszak alatt.

A többség az iskola befejezésének dátumát a szokásos június 15-ben határozta meg, ugyanakkor az általános iskolás gyermekek szüleinek harmada, a középiskolások szüleinek negyede egyetért azzal, hogy június végéig legyenek iskolai foglalkozások.

Módszertan: A KINCS telefonos kérdőíves közvéleménykutatása május 18. és 20. között 1000 fős mintán történt.

Most adásban
Téma: „A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat tartalmi elemeinek ismertetése - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Dr. Cseszlai István stratégiai igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Ezt követő adásaink