Belföld
A fertőzés elkerülte a gyermekotthonokat
OPH Kép: Pixabay
2020. május 27.

A koronavírussal szembeni védekezés első szakaszának legfontosabb elemeit foglalta össze a szociális intézményeket illetően Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára május 21-én az OrientPress Hírügynökség pódiumbeszélgetésén. Az államtitkár egyebek mellett a gyermekotthonok helyzetéről is beszélt.

Fülöp Attila a gyermekotthonokkal kapcsolatban elmondta, esetükben enyhítés történt, a gyermekotthonokban élők már elhagyhatják az otthon területét, illetve esetükben a látogatási tilalmat is feloldották, a fogyatékosotthonokban élők pedig intézményi szervezett körülmények között hagyhatják el az otthont. A látogatási tilalom feloldása rájuk vonatkozóan azt jelenti – részletezte –, hogy sor kerülhet személyes találkozásokra, illetve a kijárási tilalom helyett – intézményi felügyelet mellett – szervezett programokkal elhagyhatják az otthonokat.

Hazánkban a járvány harmadik hónapjában kijelenthető, hogy első körben a fertőzés elkerülte a gyermekotthonokat, a lakók egészségének megóvása azonban természetesen továbbra is prioritás – hangsúlyozta Fülöp Attila.

Rámutatott arra is, hogy a mostani járványhelyzet egyik nehézsége ezen a területen az volt, hogy az otthonban élők még oktatási célból sem hagyták el az intézményt, hiszen a gyerekek nem járhattak iskolába, és ez a bezártság, valamint a külsős programok hiánya a „békeidőnél” nagyobb terhet rótt minden otthonra.

A digitális oktatás bevezetése kapcsán Fülöp Attila elmondta, hogy a gyermekotthonokban, valamint a nevelőszülőknél élő gyermekek esetében az elején felmérést végeztek arról, hogy milyen technikai eszközök állnak a diákok rendelkezésére, és az összefogásnak köszönhetően civil és állami felajánlások révén növelni tudták az otthonok eszközellátottságát. „Esetükben a digitális oktatás bevezetése eszközbővülést jelentett” – fűzte hozzá.

Most adásban
Téma: Megkezdődött a szúnyoggyérítés – Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője
Ezt követő adásaink