Belföld
Gulyás: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend
MTI Kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
2020. május 28.

A kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a kormány és az országos tiszti főorvos kap olyan jogosítványokat, amelyek a járvány elleni védekezéshez elengedhetetlenek – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A vírus terjedésének megakadályozásához nemzeti összefogásra volt szükség

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló és a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvényeket is meghoztuk. Kijelenthetjük, hogy ezek az intézkedések a védekezés 78. napján indokoltak. Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszaka nem következett be – jelentette be Gulyás Gergely.

Elmondta, hogy a vírus terjedésének megakadályozásához nemzeti összefogásra volt szükség, ugyanakkor a politikában a baloldali pártokra nem számíthattak a védekezésben, mivel azok a kormány támadásában vettek részt a vészhelyzet alatt is.

Kijelentette: az a jogszabály, amit elfogadunk egyértelmű és világos jogköröket ad a készültség fenntartásához, de alapvető jogkörök tilalmára – mint például a gyülekezési jog – nem ad lehetőséget,

június 20-tól megszűnik a rendkívüli jogrend Magyarországon.

Azért tudjuk megszüntetni, mert a védekezés sikeres volt, köszönetet kell mondani mindenkinek, aki részt vett ebben, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a kormány és az országos tiszti főorvos kap olyan jogosítványokat, amelyek a járvány elleni védekezéshez elengedhetetlenek. Ilyen lehet például a vásárlási idősávok fenntartása, amelyről döntetni eddig csak vészhelyzet idején volt lehetősége a kormánynak.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

A trianoni megemlékezéseket meg lehet tartani

Mint mondta, június 20-a után sem lehet majd visszatérni a nagy zárt téri tömegrendezvényekhez, Trianon száz éves évfordulóján azonban különleges szabályok lépnek életbe, amelyek alapján a trianoni megemlékezéseket szigorú szabályok szerint június 3-a és 7-e között meg lehet majd tartani. A már elkészült trianoni emlékmű felavatását azonban elhalasztják augusztus 20-ra.

Trianon óta száz év telt el, de „ma azt tudjuk mondani, hogy Magyarország erősebb, mint az elmúlt száz esztendőben bármikor volt” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: „ma egymillióval több magyar állampolgár van, mint amennyien 2010-ben voltunk, ez nem gyengítette, hanem erősítette azt az országot”.

Gulyás Gergely elmondta továbbá, hogy a kormány még a hétfői ülésén döntött a költségvetésről is, ami a gazdaságvédelem költségvetése a járványügyi intézkedések fenntartása mellett. Hangsúlyozta, hogy senki nem tudja ma még biztosan megmondani, hogy a vírusnak milyen hatása lesz a gazdaság teljesítményére.

„Ezért fontos hogy gazdaságvédelmi és járványügyi alap is van a jövő évi büdzsében, ami segít abban, hogy ha megszűnik egy munkahely, akkor újat tudjunk teremteni” – fogalmazott, majd emlékeztetett a kormány által az elmúlt időszakban bevezetett gazdaságvédelmi intézkedésekre.

A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra

A költségvetési támogatások kapcsán az önkormányzatokkal kialakult vitával kapcsolatban kijelentette, hogy „a kormány partnerként tekint az önkormányzatokra”, hozzátéve, hogy azt szeretnék, hogy az önkormányzatok költségvetése ne csökkenjen, ezért szerepel a tavalyi évhez képest több támogatás a jövő évi költségvetésben.

Szintén elmondta, hogy a kormány továbbra is az egyszer használatos műanyagok betiltását szorgalmazza, ugyanakkor munkahelyeket nem szeretnének veszélyeztetni. Elmondta, hogy az érintett cégekkel történt egyeztetés során megállapodtak, hogy az egyszer használatos műanyagokat 2021. június 1-től tiltják be, Magyarország az uniós előírásoknál szigorúbb szabályozást fogad el.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Iskolarendőrséget állítanak fel ötszáz intézményben

Első körben ötszáz iskolát – köztük nagyjából 140 szakiskolát – fog érinteni az iskolaőrség, amelynek felállítását Gulyás Gergely jelentette be.

Mint mondta, nagyrészt korábbi rendőrökből verbuvált testület lesz, amely része lesz az iskola képviselőtestületének, állandó jelleggel jelen lesz, azokban az iskolákban, ahol legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak.

„Az államnak az a feladata, hogy a rendet fenntartsa az iskolákba és a pedagógusokat megvédje” – mondta. Hozzátette: a tanárokkal szembeni verbális vagy fizikai erőszak, fenyegetettség nem tűrhető el.

Az iskolaőröknél fegyver nem lesz, de intézkedési jogosultságuk lesz, ezzel párhuzamosan pedig a pedagógusokkal szemben elkövetett bűncselekmények esetében a büntethetőségi korhatárt 12 évre módosítják.

Utalványt adhatnak az utazásszervezők – nem kötelező elfogadni

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfón ismertette, hogy augusztus 31-ig ha az utazásszervező lemondja az utazást a járvány miatt, akkor lehetősége van arra, hogy befizetett összeg visszafizetése helyett utalványt bocsásson ki. Az utazónak 15 napja van arra, hogy eldöntse, elfogadja-e a díjat, amennyiben nem, akkor visszajár számára a befizetett összeg. Az utalványt eladni nem lehet, de közvetlen hozzátartozóra át lehet ruházni, érvényességi idejük 2021. augusztus 31.

Most adásban
Téma: „A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat tartalmi elemeinek ismertetése - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Dr. Cseszlai István stratégiai igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Ezt követő adásaink