Közigazgatás
Folytatódnak a megkezdett örökbefogadási folyamatok
OPH Kép: Pixabay
2020. május 29.

A koronavírussal szembeni védekezés első szakaszának legfontosabb elemeit foglalta össze a szociális intézményeket illetően Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára május 21-én az OrientPress Hírügynökség pódiumbeszélgetésén. Az államtitkár a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett örökbefogadási folyamatról is szólt.

Mint mondta, mostanra az is újraindult. A téma kapcsán Fülöp Attila felidézte: jelenleg 23 ezer olyan gyermek van, akiket fejlődésük és biztonságuk érdekében ki kellett emelni a vérszerinti családjukból. Ezek a gyerekek vagy intézménybe kerülnek, vagy nevelőszülői családhoz. A 23 ezer gyermek kétharmada él nevelőszülőknél, tehát mintegy 15 ezer gyerek. A családközpontú gyermekvédelem állami prioritás – húzta alá, hozzátéve: az a cél, hogy a lehető legtöbb gyermek kerüljön nevelőszülőkhöz az intézmények helyett. Ha pedig mégis elkerülhetetlen az intézmény – folytatta –, például pszichés, mentális problémák miatt, akkor se nagy létszámú otthonba kerüljön, mert a kicsi lakásotthonokban tanulhatják meg a gyermekek a kis közösségekhez való kötődést.

Fülöp Attila a lazítások kapcsán hangsúlyozta: minden enyhítést jelentő intézkedés kizárólag a népegészségüggyel egyeztetve történhet, hiszen alapvetően nem szociális szakmai kérdésről van szó. Közölte: folyamatosan figyelik a járványhelyzet alakulását, mert annak megfelelően lehet intézkedést hozni. Mint fogalmazott, a szociális terület célcsoportjai esetében nehéz szocializációjú, nehéz egészségügyi állapotú közösségekről van szó, ezért itt másképpen kell eljárni, és csak későbbi kivezetéssel, szigorúbb feltételekkel lehet megvalósítani az enyhítést.

Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma - összefoglaló
Vendég: Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
A szimpózium moderátora: Kecskés Noémi, műsorvezető: Mérő Lenke, szerkesztő: Dobos Ágnes, Négyessy Márta
Kapcsolódó cikkek
Fülöp Attila: a vészhelyzeteket csak együtt tudjuk sikeresen átvészelni

Az államtitkár a többi között a példaértékű társadalmi összefogást méltatta az OrientPress pódiumbeszélgetésén.

A fertőzés elkerülte a gyermekotthonokat

Fülöp Attila államtitkár egyebek mellett a gyermekotthonok helyzetéről is beszélt az OrientPress Hírügynökség pódiumbeszélgetésén.

Fülöp Attila: a lazító lépések az idősotthonok esetében tehetők meg legutoljára

A koronavírussal szembeni védekezés első szakaszának legfontosabb elemeit foglalta össze az államtitkár.

Gyors reagálás és társadalmi összefogás Magyarországon

Az OrientPress Hírügynökség május 21-én tartott koronavírussal kapcsolatos pódiumbeszélgetésének Fülöp Attila volt a vendége.

Következő adásunk
Téma: Kőbányai fejlesztések – Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok
Ezt követő adásaink