Közigazgatás
Fülöp Attila: a lazító lépések az idősotthonok esetében tehetők meg legutoljára
OPH Kép: Illusztráció, Pixabay
2020. május 31.

A koronavírussal szembeni védekezés első szakaszának legfontosabb elemeit foglalta össze a szociális intézményeket illetően Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára május 21-én az OrientPress Hírügynökség pódiumbeszélgetésén. Az államtitkár a többi között az idősotthonok helyzetéről is beszélt.

Fülöp Attila emlékeztetett: hazánkban közel ezer idősotthon van, közülük alig több mint harmincban van jelen a járvány, ami 3 százalékot jelent. Hangsúlyozta, hogy az Emmi időben kiadta a szakmai protokollokat, eljárásokat, a tisztifőorvos asszony pedig időben meghozta azokat a határozatokat, amelyekkel az intézményeket izolálni lehetett. A vírusveszély nem szűnt meg, a szociális területnek pedig speciális jellemzői vannak – húzta alá. A kijárási korlátozások enyhültek ugyan, és sok tekintetben szabadabb a mozgás, az idősotthonokban azonban a legveszélyeztetettebb emberek élnek, ráadásul zárt közösségekben, így az elővigyázatosság hatványozottan fontos esetükben. A továbbra is fennmaradó intézkedések tehát az ő védelmüket szolgálják, miközben igazodni is kívánnak a járványgörbe mutatta helyzethez – tette hozzá.

Fülöp Attila megerősítette: hogy mikor kell szigorítani és mikor van lehetőség enyhítésre, az népegészségügyi kérdés, a járványgörbe alakulásának a kérdése. „Most úgy látjuk, hogy a lazító lépések az idősotthonok esetében tehetők meg legutoljára” – fogalmazott.

Következő adásunk
Téma: Kőbányai fejlesztések – Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok
Ezt követő adásaink