Közigazgatás
Megjelentek a külhoni irodalmi és művészeti pályázatok eredményei
Emmi Kép: OPH
2020. augusztus 5.

Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról. Az Emmi 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.

A pályázatok célja a nemzeti összetartozás tudatának erősítése, a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű magyar közösségek támogatása, és a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kapcsolatainak erősítése. A támogatások célja a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, továbbá filmes műhelyek értékeinek bemutatása, népszerűsítése, valamint a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjainak bővítése, ideértve a határon túli amatőr művészeti egyesületek megmutatkozási lehetőségeinek a bővítését is.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveztek azok a pályázók, akik a felolvasókörutak, kiállítások, filmbemutatók tervezése során legalább egy programot a szórványmagyarság által lakott térségekbe terveztek.

Az Irodalmi karaván című meghívásos pályázatra határon túli magyar írószervezetek, ill. intézmények jelentkeztek, írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megvalósítása céljából. Az öt pályázó szervezet 700 és 900 ezer forint közötti összegeket nyert el támogatásként célkitűzései megvalósításához.

A Művészeti karaván című meghívásos pályázat a határon túli magyar képző, ipar- és fotóművészeti kiállítások, valamit filmszakmai programok megszervezéséhez és lebonyolításához nyújt támogatást. A pályázatra benyújtott programok a film- és fotóművészetre fókuszálnak. A pályázók tervei közt fotókiállítások, filmművészeti alkotások (kisfilmek, dokumentumfilmek) kölcsönös bemutatása, közös filmes és fotós műhelymunka megvalósítása egyaránt szerepel. A hat nyertes pályázó 800 ezer és 1,2 millió forint közötti támogatást kap célkitűzéseik megvalósításához.

Következő adásunk
Téma: Szent István keresztény hagyatéka - a Szent Korona vármegyéi vándorkiállítás, 2020.06.25., Esztergom – Ötvös Sándor kormanyfőtanácsos; Kocsis Fülöp érsek-metropolita, görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, a rendezvénysorozat fővédnöke; Benza György elnök, Kárpátaljai Szövetség; Prokopp Mária művészettörténész; Kovach Anton festőművész
Ezt követő adásaink