Belföld
Csak negatív teszttel lehet részt venni a Szuperkupa-döntőn 
M1 Kép: MTI/Illyés Tibor
2020. szeptember 24.

Lakatos Tibor rendőr tábornok elmondta, ma este Budapesten játsszák a labdarúgó Szuperkupa döntőt. A külföldi szurkolók beutazását szigorúan szabályozzák. Komoly szűrésen estek át a játékosok és a csapatokhoz kapcsolódó személyzet, akiket a mérkőzés időpontjáig „buborékban” tartják – jelentette ki.

A lelátón pedig csak a családtagok, barátok, azonos közösségből érkezők ülhetnek egymás mellé. Meghatározott számú széket ki kell hagyni a különböző közösségből érkezők között.

Számítani kell közlekedést korlátozó intézkedésekre, erről a rendőrség honlapján is lehet tájékozódni. Mind a Németországból, mind a Spanyolországból érkező szurkolókat összefogja a kijelölt rendőrségi buszflotta – mondta Lakatos Tibor.

A háziorvos állapítja meg, hogy oltható-e valaki

Müller Cecília országos tiszti főorvos a legújabb adatokról elmondta, 750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, és elhunyt hét beteg. A legfiatalabb elhunyt 40 éves volt, a legidősebb 84. „Előfordul, hogy alapbetegségben nem szenvedő személynél is súlyos lefolyású a betegség” – magyarázta.

A járvány kezdete óta 4818-an már meggyógyultak. Egy hete 800 és 1000 között mozog a napi új fertőzöttek száma, mondhatni stagnál. A biztonsági és higiénés szabályok szükségesek és mindenki számára betartandóak. Bárhol, ahol nem tartható a másfél méteres távolság, feltétlenül viseljünk maszkot.

A PCR-tesztekkel kapcsolatban kijelentette, azok jellemzően arra alkalmasak, hogy kiderüljön, az adott pillanatban a vírus örökítőanyaga jelen van-e a vizsgált személy szervezetében.

Hangsúlyozta: mindenki számára ingyenes a PCR-teszt, akinek erre szüksége van. Gyanú esetén a háziorvos rendeli el a tesztet, amelyet a házhoz kiérkező járványügyi személyzet végez el
– erősítette meg.

Influenza védőoltással kapcsolatban felmerülő kérdéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: minden védőoltást orvosi vizsgálat előz meg, hogy kiderüljön, oltható-e a személy. A koronavírus fertőzésben leginkább érintett korosztály jelenleg a fiataloké, és a fiatal felnőtteké, valamint a közép korosztály.

Annak ellenére, hogy kiszélesedett a korlátozó szabályok száma, az emberek fegyelmezettek és kevesebb szabálysértést tapasztal a rendőrség.

​A PCR-tesztek eredményéből le lehet vonni azt a következtetést is, hogy ha valaki átesett a fertőzésen, ha valaki 6 hónapon belül gyógyult meg, az beutazhat az országba.

Következő adásunk
Téma: Ettől tanévtől a 7. osztályos fiúk is kérhetik az ingyenes HPV elleni oltást – Kásler Miklós miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ezt követő adásaink