Kultúra
A Szent István Bazilikában is felcsendül Szarka Tamás legújabb alkotása
OPH Kép: OPH
2020. október 15.

Missa Missio címmel október 17-én mutatják be a budapesti Szent István Bazilikában Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapítójának új szakrális művét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott alkotás megjelenésével kapcsolatban a művész Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár társaságában tartott sajtótájékoztatót október 15-én az Emmi-ben.

Kásler Miklós miniszter bevezetőjében elmondta, a kereszténység megjelenése megváltoztatta a társadalmi berendezkedést, az emberek egymáshoz való viszonyát, egyben döntően befolyásolta az európai nemzetek további történetét. Sajnálatos módon a mai kor értékválságában megjelentek a kereszténységet támadó gondolatok, és vannak a világnak olyan részei is, ahol fizikai bántalmazásokat is elszenvednek a keresztény hitüket gyakorlók.

Fotó: OPH


Szarka Tamás művével a katolikus kultúrát szolgálva a Közel-Kelet üldözött, háttérbe szorított keresztényeinek kíván segíteni – fogalmazott a miniszter.

Szarka Tamás szerint ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon, ez a gondolat késztette a mise megírására. Bemutatásával missziót szeretne teljesíteni, a zene eszközével kívánja segíteni az egymás felé fordulást, erősíteni a hitüket megélőket. Ettől egyszerűbb és szebb út nincs, „a jó visz minket előre” – vélekedett a Kossuth-díjas művész.

Fotó: OPH

A zenész első szakrális műve a 2012-ben megjelent Mária musical volt, amely Vidnyánszky Attila rendezésében nagy sikert aratott Debrecenben a Főnix Csarnokban, majd bemutatták a Szegedi Szabadtéri Játékokon és Budapesten a Nemzeti Színházban is.

Fotó: OPH

A Missa Missio Szent István Bazilika-beli bemutatója október 17-én 19 órakor lesz Miklósa Erika világhírű operaénekes és a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa közreműködésével. A CD eladásából származó bevételt a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkársága fogja eljuttatni a rászorulókhoz.

Fotó: OPH

Azbej Tristan államtitkár üdvözölte Szarka Tamás művét, mert mint mondta, a kereszténységet valóban sok helyütt fenyegetik. Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban közel 10 ezer templom szenvedett el valamilyen támadást. Az üldözött, vallásukban bántott emberek hangja kell legyünk, ezért van nagy jelentősége a művészek kiállásának – hangsúlyozta az államtitkár.

Fotó: OPH

A magyar kormány a cselekvő szolidaritást tűzte ki célul, ezért hozta létre 2016-ban a Hungary Helps Programot, amelynek segítségével eddig már 100 ezer embernek tudtak humanitárius segítséget nyújtani és tették lehetővé, hogy a szülőföldjükön maradjanak, vagy visszatérjenek oda.

Ahogyan Azbej Tristan értékelt, a Missa Missio több mint zenemű: imádság, kiáltás.

-